BiH
0

Rektor Ljubić o najavljenim prosvjedima studenata

FENA
Rektor mostarskog Sveučilišta Frano Ljubić reagirao je na jučerašnje priopćenje objavljeno na internet stranici poskok.info u kojemu je najavljen prosvjedni skup "studenata i nekih nevladinih organizacija iz Hercegovine protiv 'brutalne politizacije Sveučilišta'".

"Ne osporavam demokratsko pravo studentima da svoje nezadovoljstvo iskazuju i na takav način, ali držim da to u ovom trenutku nije najbolje rješenje, bez obzira na to što postoje pokušaji i tendencije o kojima se govori u priopćenju.

Nije dobro što se za politizaciju optužuje Predsjedništvo Studentskog zbora, krovno tijelo organizacije studenata našeg Sveučilišta jer bi i studenti koji podupiru rad svoga Predsjedništva mogli jednako optužiti i organizatore najavljenog okupljanja", ističe rektor Ljubić.

Po njegovu mišljenju, najgori oblik politizacije Sveučilišta mogao bi biti kada bi studenti bili protiv studenata, "zato ne podupirem organizatore ovog okupljanja niti održavanje skupa jer bi to moglo značiti i podjelu među studentima i pokušaj razbijanja njihova jedinstva".

"Stoga, molim sve studente i sveučilišne radnike da ne dopuste nikome da ih dijeli, da ne slijede one koji to pokušavaju učiniti jer to nije način za pomoć, već za manipulaciju", smatra Ljubić.

On je istaknuo, kako je točno da postoje ozbiljni problemi i pokušaji politizacije Sveučilišta i da su vrlo izraženi u posljednje vrijeme, nakon promjene članova Upravnog vijeća u županijama u kojima je promijenjena vlast i nakon pokretanja postupka izbora rektora Sveučilišta.

"Postoje razlike u stajalištima među članovima Upravnog vijeća iz županija utemeljitelja Sveučilišta, razlike u stajalištima oko usuglašavanja rada Upravnog vijeća sa Zakonom i Statutom Sveučilišta postoje i među članovima Senata, a možda i među studentima.

No, bez obzira na te razlike, uvjeren sam da će Senat Sveučilišta, Predsjedništvo Studentskog zbora i sveučilišna akademska zajednica položiti ispit akademske zrelosti, da će zajedno s predstavnicima županija riješiti postojeće probleme, da neće dopustiti politizaciju Sveučilišta i da zbog toga ne treba organizirati ni održavati najavljene prosvjedne skupove", smatra rektor Ljubić.