BiH
0

Rekordna visina snježnog pokrivača u New Yorku

FENA
Snježna oluja koja je proteklog vikenda pogodila sjeveroistočni dio Sjedinjenih Država svojom jačinom sve je iznenadila. U New Yorku je to najjača snježna oluja uopšte otkako se bilježe meteorološki podaci.

Na nekim mjestima u gradu ljudi su krčili put kroz nanose visoke do bedara, a jak vjetar je vidljivost smanjio na jedva par stotina metara.

Uglavnom, svi se slažu da je najveća sreća u tome što je oluja došla za vikend, inače bi izazvala potpuni haos na cestama. Ovako, ona je prekinula zračni promet i dovela do nestanka struje u hiljadama kućanstava.

Na području Washingtona privremeno je bio zatvoren aeorodrom Ronald Reagan, a vremenske prilike otežale su zračni saobraćaj i u drugim gradovima, uključujući New York i Philadelphiju.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg upozorio je građane da ostanu u zatvorenom dok se ne raščiste ceste i trotoari.

On je pozvao građane da koriste gradski prijevoz, kako bi se izbjegala pometnja u saobraćaju.

No, ako su se iznenadili građani i službe za čišćenje, još više su se iznenadili nasadi: u Washingtonu je čitav januar već nalikovao na proljeće, te su slavne japanske trešnje u velikoj mjeri već u cvatu, a i proljetno cvijeće je već izniklo iz tla. Sada na svima njima stoji zamrznuti snijeg.

U čuvenom Central parku u New Yorku, koji je pogodila snježna mećava, zabilježena je rekordna visina snježnog pokrivača od 68 centimetara, saopštio je američki Nacionalni metorološki centar.

Snježna mećava je pogodila još nekoliko gradova na sjeveroistočnoj obali.

Velike snježne padavine su zabilježene i u Bostonu i Macsachussetsu, gdje je visina snijega do 40 centimetara.