BiH
0

Rekordna koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi

NINA
Opservatorij Mauna Loa na Havajima
Opservatorij Mauna Loa na Havajima
Ugljični dioksid, plin koji se ponajviše krivi za globalno zatopljavanje, dostigao je rekordnu koncentraciju u atmosferi, nakon što je čitave prošle godine rastao mnogo bržim tempom nego ranije, objavili su naučnici opservatorija Mauna Loa.

Razlog za ubrzano nagomilavanje ovog najopasnijeg 'stakleničnog' plina tek će trebati podrobnije istražiti, upozorili su stručnjaci američke vlade, koji rade u naučnoj stanici, lociranoj na vrhu havajskog vulkana, na više od 3,5 kilometara nadmorske visine.

Prije industrijske ere i intenzivne upotrebe fosilnih goriva, koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi iznosila je otprilike 280 dijelova na milion, ustvrdili su naučnici.

Nedavno je u opservatoriju Mauna Loa očitana koncentracija od 379 dijelova na milion, a prije godinu dana ona je iznosila 376 dijelova na milion. Povećanje od 3 dijela na milion u samo jednoj godini znatno je brže od 1,8 koliko je iznosilo tokom proteklog desetljeća, odnosno samo 1, prije pola stoljeća.

Premda tek treba ispitati što izaziva ubrzavanje porasta koncentracije ugljičnog dioksida, naučnici kažu da se odmah nameće pomisao na azijske zemlje, gdje Kina doživljava ogroman ekonomski rast, jednako kao i Indija, što značajno povećava njihovu potrošnju fosilnih goriva.