BiH
11

Rekordan broj požara na podrčju opštine Teslić

SRNA
Na području opštine Teslić za nešto više od šest mjeseci ove godine dogodilo se 97 požara, što je veći broj u odnosu na požare zabilježene od 2000. do 2004. godine, rekao je Srni starješina teslićke Vatrogasne jedinice Radomir Mrazić.

Mrazić je rekao da je broj požara u odnosu na isti period prošle godine povećan za 120 odsto.

"Izgorjelo je više od 200 hektara šume i ostalih materijalnih dobara, a posljedice će se osjećati u narednih nekoliko godina", naveo je Mrazić i dodao da se indirektna šteta može mjeriti višemilionskim iznosima.

Iz Vatrogasne jedinice navode da u požarima, na sreću, niko nije stradao, te da je uzrok većine požara ljudski nemar, ali da će o tome zaljučke donijeti nadležni organi.

U teslićkoj vatrogasnoj jedinici ističu da im je oprema dotrajala, odnosno da koriste vozila stara po 40 godina, te da imaju problema i sa nedovoljnim brojem ljudi, jer samo devet vatrogasaca štiti 846 kilometara kvadratnih, kolika je površina opštine.

Mrazić je rekao da je u planu nabavka jednog navalnog vatrogasnog vozila sa kompletnom opremom, za šta očekuju učešće Vatrogasnog saveza Republike Srpske.