BiH
27

Rekonstrukcijom saobraćajnice u ulici Adema Buče promijenjen izgled naselja

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Završetak radova na rekonstrukciji saobraćajnice u ulici Adema Buče u sarajevskom naselju Buča Potok danas su obilaskom ozvaničili načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, direktor Direkcije za puteve KS-a Adem Zolj i ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica.

Riječ je o ulici koja vodi prema Gradskoj deponiji i s gradom povezuje naselja s gotovo 40.000 stanovnika, a rekonstrukcija je koštala oko 5,3 miliona KM.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić izjavio je da su izgrađeni trotoari, ivičnjaci i horizontalna signalizacija, što ranije nije postojalo na toj saobraćajnici, koja je sada projektovana za teški saobraćaj jer se njome svakodnevno vrši odvoz smeća prema Gradskoj deponiji.

Dodao je da su radovi uključivali i izmještanje i sanaciju vodovodne i kanalizacione mreže, te izgradnju kompletne oborinske kanalizacione mreže i drenažnog sistema.

"Ovim projektom je potpuno promijenjen izgled Buča Potoka, a to je naselje u kojem živi veliki dio stanovništva Općine", rekao je Efendić.

Direktor Direkcije za puteve KS-a Adem Zolj pojasnio je da su na kolovoznoj traci postavljena tri sloja asfalta te da konstrukcija može opstati narednih 50 godina, osim habajućeg sloja koji bi trebao biti mijenjan svakih 10 godina.

Ministar saobraćaja KS-a Jusuf Bubica naglasio je da su od početka radova imali odličnu saradnju s mještanima jer za to vrijeme nije bio prekidan saobraćaj ni snabdijevanje vodom te poželio građanima da dugo koriste saobraćajnicu na koju mogu biti ponosni.

Projekt su zajednički finansirali Općina Novi Grad Sarajevo, Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i KJKP Vodovod i kanalizacija, a radove je izvela građevinska firma "Orman".