BiH
3

Rekonstrukcija vlasti u USK: SBB ulazi u vlast

Piše: M. Ć.
Vlada USK
Vlada USK
Posljednjih dana vode se intenzivni pregovori o rekonstrukciji vlasti u Unsko-sanskom kantonu. Prema svemu sudeći, aktuelnoj koaliciji u kantonu koju čine SDA i ASDA trebao bi se veoma brzo priključiti i Savez za bolju budućnost (SBB).

Danas su u prostorijama Kantonalnog odbora SDA u Bihaću održani trosatni pregovori između Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke demokratske aktivnosti (ASDA) o pitanju rekonstrukcije vlasti i jačanja aktuelne koalicije, koju u USK čine ove dvije stranke.

Prema prvim najavama, vladajuća koalicija trebala bi u narednim danima pronaći zajedničko rješenje o reformi izvršne vlasti i ulasku SBB-a u Vladu USK.

Dogovor oko raspodjele funkcija još nije definisan, međutim, kako je za Klix.ba kazao Admir Hadžipašić, sekretar KO ASDA, to će se obaviti na osnovu izbornih rezultata.

"Mi smo saglasni da SBB učestvuje u vlasti, s tim da buduća podjela ovisi o broju poslanika u Skupštini, odnosno izbornim rezultatima. Ako to budu parametri za buduću raspodjelu vlasti, ASDA nema ništa protiv takve koalicije", kaže Hadžipašić.

Slično je kazao i Amir Avdić, potpredsjednik KO SDA, koji je istakao da uvođenje novog partnera u vlast ima za cilj da ojača trenutnu parlamentarnu većinu i kvalitetniji rad Vlade USK.

"Osim što će se raditi na zajedničkoj realizaciji projekata od kantonalnog značaja, dogovorom pomenute tri stranke u USK lakše će se realizovati i reforme započete na nivou Federacije", istakao je Avdić.

Nastavak pregovora očekuje se sljedeće sedmice.