Nedžad Branković
0

"Rekonstrukcija Vlade stvar dogovora koalicionih partnera"

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković danas je u Sarajevu na aktuelnom satu s novinarima podsjetio da je Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) svojim zaključcima izrazio određeno nezadovoljstvo stanjem u pojedinim sektorima Vlade koji su jasno definirani.

"To je jedan stav političke stranke koja čini koalicionu većinu koja je formirala Vladu FBiH. Da li će iza toga uslijediti rekonstrukcija Vlade ili ne, to je stvar ukupnog dogovora koalicionih partnera, a naše je u Vladi da radimo svoj posao", istakao je Branković.

Premijer je, napomenuo je Branković, po Ustavu Federacije BiH menadžer programa Vlade FBiH, a mandatari Vlade FBiH su predsjednik i dopredsjednici Federacije.

"Vjerujem da će stranke koje čine koaliciju naći rješanje za ono što budu smatrali da treba biti bolje", dodao je Branković.

Upitan da li je zadovoljan radom Vlade, Branković je kazao da treba pogledati rezultate koji teško dolaze do javnosti. On je naveo podatke da je na početku mandata bilo 389.000 uposlenih, a sada se doprinosi uplaćuju za 486.400 ljudi, da je bilo više od 360.000 nezaposlenih, a sada ih ima oko 340.000. Također, prosječna penzija je bila 237, a sada je gotovo 340 KM, dok je prosječna plaća sa 650 povećana na oko 760 KM.

Bilježi se i rast GDP-a, industrijske proizvodnje, procenta izvršenih građevinskih radova, a ljudi u "Krivaji" nakon deset godina agonije ponovo rade svoj posao…

"Radi se niz korisnih projekta i neka svako kroz svoju prizmu ocjenjivanja izvede zaključak o radu Vlade", kazao je Branković.