BiH
692

Rekonstrukcija škole "Fatima Gunić" bit će završena do početka nove školske godine

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić obišli su radove u Osnovnoj školi „Fatima Gunić“ na Alipašinom Polju – B faza, gdje je u toku realizacija projekta utopljavanja objekta.

Radi se o kompletnoj rekonstrukciji objekta, koja bi trebala biti okončana do početka školske 2016/2017. godine, a koja podrazumijeva izgradnju novih zidova, termičke fasade, sanaciju kompletnog vanjskog dijela objekta sa dijelom sanacije centralnog grijanja, te zamjenu stolarije.

Objekat sa metalnom konstrukcijom čiji su zidovi bili izgrađeni poput "sendviča", gdje su sa dvije strane bile špere, a između tzv. staklena vuna, bio je u vrlo lošem stanju. Izgrađen je 1976. godine i od tada nije adaptiran.

"Sada se rade potpuno novi zidovi od siporeksa, termoizolacija i zamjena kompletne vanjske bravarije, tako da će od nove školske godine jedna od najvećih škola u Novom Gradu, sa oko 800 učenika, biti u potpuno novom izdanju, poput novoizgrađene škole", izjavio je načelnik Efendić.

Podsjetio je da je Općina Novi Grad u 2013. godini uradila kompletnu sanaciju krova škole, sanitarnih čvorova, kao i prostora za produženi boravak djece, tako da je ova škola u zadnjih nekoliko godina na neki način iz temelja promijenjena, a nakon okončanja ovih radova dobit ćemo jedan kvalitetan objekat.

Za realizaciju projekta utopljavanja škole oko 250.000 KM izdvojilo je Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša uz pomoć UNDP-a, dok je oko 80.000 KM osigurala Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja.

Kako je kazao ministar Lukić, ovaj projekat prije svega ima veliki značaj za djecu koja pohađaju ovu školu, i jedan je od sedam projekata koje minisatrstvo trenutno realizira.

"Radovi podrazumijevaju, kako povećanje energetske efikasnosti, u smislu izrade novih zidova i termičke fasade, sanacije kompletnog vanjskog dijela objekta sa dijelom sanacije centralnog grijanja, kako bi se dobile stvarne uštede u korištenju ovog objekta i daleko veći standardi uslova korištenja za naše najmlađe koji koriste ovaj školski objekat", rekao je ministar Lukić.

Prema riječima Hajrudina Ćuprije, direktora škole "Fatima Gunić", koji je također prisustvovao obilasku radova, realizacijom projekta bit će poboljšani uslovi rada, a postići će se i velika ušteda energije.

"Naša škola je godišnje trošila 120.000 KM za grijanje, a procjene su da će nakon završetka potrošnja biti smanjena oko 40.000 KM. Od septembra će u funkciji biti nova škola u kojoj će pored navedenog, sredstvima Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS u iznosu od 30.000 KM biti zamijenjena i unutrašnja stolarija, a sredstvima škole postavljene nove table, kao i ormarići za učenike nižih razreda", kazao je Ćuprija, ističući da će se nakon ovih radova pristupiti otvaranju potpuno novog školskog objekta.