BiH
4

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga trebala bi biti završena u decembru

FENA
(Foto: FENA)
Kompletna rekonstrukcija Baščaršijskog trga, u vrijednosti od 1.200.000 KM, veliki je projekt koji je Općina Stari Grad počela 2. septembra.

Projektom je predviđena izmjena kompletne infrastrukture, svih instalacija pod zemljom: vodovodne, kanalizacione, plinske, telekomunikacijske i elektroinstalacije. Rekonstrukciju izvodi firma “Neimari” d.o.o. dok je Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) implementator projekta koji sufinansiraju Općina Stari Grad i Općina Osman Gazi iz Burse.

Stručna savjetnica za investicione poslove Općine Aida Veladžić je za Fenu kazala da rekonstrukcija Baščaršijskog trga teče predviđenom dinamikom i trenutno se izvode radovi od ulice Abadžiluk do ulice Bazerdžani, a radi se na postavljanju kamenih ploča. Do sada je postavljeno oko 300 metara kvadratnih, a danas će biti postavljene sve do ulice Sarači. Kamene ploče su od jablaničkog rodolita, iste one kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk.

Dodala je da su u gornjem dijelu trga, od Sebilja, pored glavnog fekalnog voda, završeni fekalni priključci, a rade se oborinski priključci, te priključna kanalizacija od šahta do glavnog voda oborinske kanalizacije.

Sarajevogas, Elektrodistribucija i BH Telecom, na tom dijelu trga su završili većinu svojih radova, a još su preostali neki dijelovi oko reguliranja položaja šahtova.

Tokom dana očekuje se da će od ulice Sarači do Sebilja biti završeno betoniranje armirane betonske ploče, nakon čega će se pristupiti polaganju ploča i na tom dijelu.

S druge strane, ističe Veladžić, vrši se također ispitivanje primarnog voda, što podrazumijeva testiranje protoka vode i kvaliteta vode, bit će urađeni priključci na vodovodnu cijev, kao i priključci od dućana do glavnog voda, i krenut će s izradom fekalnog i oborinskih priključaka.

"Dakle, radit će se konstantno i uporedo, kako teku radovi popločavanja, tako će se završavati i radovi na komunalnoj infrastrukturi, a nakon toga armirana betonska ploča i kamene ploče", istakla je ona.

Završetak radova očekuje se, ukoliko vremenski uvjeti to dozvole, u decembru, a Veladžić podsjeća, da su vremenski uvjeti usporili radove, ali čak i po kiši i hladnoći radnici firme “Neimari” d.o.o.su kontinuirano radili.

Također će TIKA na Baščaršijskom trgu finansirati rekonstrukciju ulica Abadžiluk i Halači, a postavit će i novu rasvjetu na Baščaršiji.

Rekonstrukcija Baščaršije će biti kompletirana restauracijom baščaršijske džamije, odnosno džamije Havadže Duraka.

Direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zajimović je za Fenu potvrdio da je potpisan protokol s Generalnom direkcijom vakufa u Republici Turskoj o restauraciji džamije, a realizacija projekta bi mogla početi sljedeće godine.