BiH
0

Reisu-l-ulema u posjeti Islamskoj zajednici Kine

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Jednosatnim susretom sa Džia Čing Linom (Jia Qing Lin), predsjednikom Kineske narodne političke konsultativne konferencije (slično bivšem Socijalističkom savezu), visoka delegacija Rabite (Muslimanske svjetske lige), sa sjedištem u Mekki, danas je završila šestodnevnu zvaničnu posjetu Islamskoj zajednici u Kini.

Delegacija Rabite, u kojoj se nalazi i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, danas se srela u sjedištu Islamske zajednice u Pekingu s predstavnicima crkava i vjerskih zajednica u Kini, kao što su budstička, taoistička, katolička i potestanstka. Pod predsjedanjem šejha Hilaluddina, kineskog vrhovnog muftije, vođen je vrlo otvoren i prijateljski dvosatni međuvjerski dijalog.

Predstavnici vjerskih zajednica naglasili su važnost njihove autokefalnosti u tumačenju vjere i vođenju vjerskih institucija. Svi učesnici ovog zanimljivog, pa moglo bi se reći historijskog susreta muslimana s različitim vjerama i svjetonazorima u Kini, složili su se da međureligijski dijalog nema alternativu te da vjerski autoriteti mogu pomoći u rješavanju mnogih pitanja s kojima se današnji svijet suočava.

U svom obraćanju na međuvjerskom susretu u Pekingu reisu-l-ulema Cerić je između ostalog rekao: Posjetom Kini uvjerili smo se da su muslimani ovdje domaćini, da uživaju svoje zasluženo mjesto u društvu i u državi. Kina zaslužuje poštovanje svijeta ne samo za veliki doprinos od 50 posto za razvoj svjetske ekonomije nego i za razvoj suživota i tolerancije među toliko različitih vjera, kultura i nacija. Stoga je važno biti svjedok današnje Kine, koja korača velikim koracima putem koji nam ulijeva nadu da postoji način da svijet izađe iz moralne i ekonomske krize.

Prema popisu stanovništva iz 2000. godine u Kini živi oko 23 miliona muslimana, koji čine deset glavnih etničkih skupina, kao što su: Hui, Ujgur, Kozak, Kirgiz, Uzbek, Tadžik, Tatar, Salar, Dongšjang i Bavan.