Posjeta Washingtonu
0

Reisu-l-ulema s kongresmenom Smithom

FENA
Reis u Washingtonu
Reis u Washingtonu
Nakon završetka konferencije Islamskog svjetskog foruma u Washingtonu, reisu-l-ulema Mustafa Cerić je jučer posjetio Ambasadu Bosne i Hercegovine, gdje se duže zadržao u razgovoru sa osobljem Ambasade na čelu s bosanskohercegovačkim ambasadorom Mitrom Kujundžićem, javlja Mina.

Nakon toga reisu-l-ulema Cerić je klanjao džumu-namaz u glavnoj džamiji u Washingtonu u pratnji dr. Nedžiba Šačirbegovića i nekoliko Bošnjaka muslimana iz Ambasade.

U popodnevnim satima reisu-l-ulema Cerić je imao sastanak sa republikancem kongresmenom Chrisopherom Smithom, dobitnikom nagrade za brorbu protiv genocida "Srebrenica 1995", velikog prijatelja Bosne i Hercegovine i borca za načelo prava na život nerođenog djeteta, kao i borca protiv trgovine ljudima.

Reisu-l-ulema Cerić se zahvalio kongresmenu Smithu na njegovom interesovanju za Bosnu i Hercegovinu i upoznao ga kako vidi trenutno stanje ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na Balkanu, naglašavajući da je ogromna uloga Amerike u očuvanju mira i stabilnosti u ovom regionu, posebno u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Kongresmen Smith je ponovio svoje poznate stavove o neupitnom suverenitetu i integritetu države Bosne i Hercegovine te obrazložio svoje uvjerenje o važnosti da se svugdje u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, ustavom i zakonom osigura pravo na život nerođenom djetetu.

Također, naglasio je kongresmen Smith, vjerske zajednice treba da šire toleranciju i suživot među svim ljudima i narodima dobre volje kao uvjet za mir i sigurnost u svijetu.

Reisu-l-ulema Cerić je zahvalio kongresmenu Smithu na prijemu i podržao njegove stavove o pravu na život nerođenog djeteta, kao i potrebu za međuvjerskim i međukulturnim dijalogom.