BiH
0

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić u Rijadu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Al-Dženadirijji kod Rijada u Kraljevini Saudijskoj Arabiji jučer je otvoren 24. Nacionalni festival tradicije i kulture – Al-dženadirijja.

Riječ je o najvećem godišnjem festivalu arapske tradicije i kulture koji se održava pod osobnim pokroviteljstvom saudijskog kralja, a posvećen je afirmaciji arapske klasične kulture kroz moderni oblik izražavanja.

Uz veliki broj Saudijaca te uglednih uzvanika iz cijelog svijeta kako sa Istoka tako i sa Zapada, festival je otvorio kralj Abdullah bin Abdulaziz Al-Saud uz počasti karaljevske garde te veličanstveni vatromet, kojem je prethodila premijara Operete koju je osmislio i za koju je poemu napisao princ Bedr bin al-Muhsin bin Abdulaziz, a koju su izveli poznate saudijske umjetničke zvijezde.

Bila je to spektaklularna prezentacija starog i novog, klasičnog i modernog u Opereti u kojoj je glavni junak svjedok „šahid“, koji kroz moćni stil arapske poezije i proze „svjedoči“ nastanak Kraljevine Saudijske Arabije, dočaravajući borbu saudijskog naroda za slobodu, nezavisnost i progres, ali uz jasan naglasak da su temeljne vrijednosti vjere i morala neuopitne te da je Kraljevina Saudijska Arabija kolijevka islama i zaštitnik časti i ugleda muslimana.

U okviru ovogodišnjeg festvala kulture u Rijadu organizirane su sesije o međukulturnom i međuvjerskom dijalogu na Univerzitetu Al-Imam što je jasna podrška inicijativi kralja Abdullaha za konstruktivan i djelotvornan međukulturni dijalog koji bi iskorijenio strah, teror, siromaštvo i nesigurnost u svijetu, koju je on promovirao u Mekki, zatim u Madridu i nedavno u Nju Jorku.

Iaoko zamišljen kao svojevrsni festival raskošne arapske kulture i tradicije, saudijski festival kulture Al-Dženadirijja sve više prerasta u međunarodni festival međukulturnog susretanja i dijaloga o čemu svjedoči činjenica da je ove godine Ruska Federacija pozvana da prezentira svoju kulturu i tradiciju.

Nadati se da će jednoga dana BiH biti glavni gost na ovom prestižnom festivali kulture. Za tu mogućnost da i Bosna i Hercegovina jednoga dana na festivalu al-Dženadirijja izloži svoju bosansku kulturu i tradiciju u kontekstu arapske kulture i tradicije može biti dobar znak to što je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić pozvan da prisustvuje ovogodišnjem Al-Dženadirijja festivalu.

Zamoljen da za Minu komentira ovogodišnji saudijski festival Al-Džanadirijja, kojem prvi puta prisustvuje, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je rekao: "Festival tradicije i kulture - Al-Džanadirijja održava se pod pokroviteljstvom Čuvara dvaju harema – Mekke i Medine, čovjeka vijesnika mira i dijaloga među vjerama i kulturama u svijetu, zaštitnika ponosa i časti islama i muslimana, saudiskog kralja Abdullaha bin Abdulaziza Al-Sauda u vrijeme kada treba iznova uspostaviti pokidane veze među narodima na principu kulture i civilizacije utemeljene na načelima suživota i tolerancije".

"U mojim bosanskim očima Al-Dženadirijja je jednstven kulturni događaj kojeg ću se sjećati i željeti da ponovo dođem, jer sam na al-Dženadirijji vidio što prije nisam i jer sam na Al-Dženadirijji spoznao o Hidžazu o mojoj braći Saudijcima što prije nisam znao, a to je da je to zemlja darovitih ljudi, da je to narod pun duha i kulture, da je to narod bogat u duši i sretan u biti, te da je to narod čija kultura je i dio moje kulture jer svaki dan čitamo istu knjigu – Kur'an, jer svaki dan učimo salavat na Allahovog Pslanika Muhammeda, sina Abdullahovog, jer svaki dan pet puta okrećemo svoja lica prema istoj kibli – Kabi, jer svakog dana učimo dovu Allahu da nam spasi Palestinu", kazao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.