BiH
253

Reisu-l-ulema Kavazović: Rudare ispraćamo kao šehide jer oni to jesu

Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu na Kamberovića Polju poginulim rudarima iz rudnika Raspotočje.

"Ispraćamo na bolji svijet našu braću, očeve i sinove, naše rudare koji su dali svoj život za naše bolje danas i ono što dolazi sutra. Danas smo ovdje da ih ispratimo kao šehide jer oni to jesu. Rudar nije samo imati posao nego biti u stalnoj službi dobra za svoju porodicu, prijatelje, državu... Danas ih ispraćamo u tuzi i boli, sa nadom da će ono što dolazi biti bolje od onog što je danas i što je bilo jučer. U našoj bošnjačkoj tradiciji je da se oprostimo jedni s drugima onako kako su se oni opraštali svaki dan odlazeći u jamu, izazivajući život koji su nosili sa sobom", kazao je reisu-l-ulema Kavazović na današnjoj dženazi Hajrudinu Bradarcu, Mehemedu Dizdareviću, Mehmedaliji Haliloviću, Fahiru Halaću i Fejzi Isakoviću.

Hiljade ljudi, članova porodice rodbina, prijatelji i drugi građani došli su danas u Zenicu kako bi se posljednji put oprostili od heroja koji su svakoga dana silazili stotinama metara pod zemlju kako bi zaradili svoj "hljeb sa sedam kora".

Svaki dan su silazili uz pozdrav "Sretno!" i nisu znali hoće li se vratiti.

Živote su izgubili 4. septembra nakon gorskog udara u rudniku Raspotočje.