BiH
0

Reisu-l-ulema Kavazović razgovarao s turskim šejhom Gormezom

FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio je danas predsjednika Predsjeništva vjerskih poslova Republike Turske – turskog reisa Mehmeta Gormeza.

Reis Kavazović je zahvalio šejhu Gormezu na prisustvu komemoraciji u Srebrenici povodom 20. godišnjice genocida, kao i prisustvu turskog premijera i poruci koju je tim povodom uputio predsjednik Turske.

Kavazović je potom upoznao Gormeza o stanju u Islamskoj zajednici u BiH i bošnjačkoj dijaspori, te predstavio projekte od značaja za Islamsku zajednicu koje namjerava realizirati u narednom periodu.

Šejh Gormez je je kazao da Diyanet Turske stoji na raspolaganju i spreman je pomoći u svim vidovima Islamskoj zajednici u BiH.

Istakao je značaj Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom koju ima ne samo za muslimane BiH, već i cijelog Balkana kao i islamskog svijeta uopšte.

Sastanku s turskim Reisom prisustvovali su i predsjednik Sabora IZ u BiH Hasan Čengić, direktor Generalne direkcije za vjerska pitanja Jašar Jigit i savjetnik za vjerska pitanja turske ambasade u Sarajevu Hasan Atli.

Dvojica reisu-l-ulema su se sastali i s direktorima uprava Rijaseta, šefovima Ureda i drugim odgovornim rukovodiocima u Rijasetu IZBiH, javlja MINA.