BiH
15

Reisu-l-ulema Kavazović negirao da je jedan od učesnika Samita o islamofobiji

Klix.ba
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Iako je bilo najavljeno da će jedan od učesnika prvog Evropskog samita o islamofobiji, koji će od 24. do 26. juna biti održan u Sarajevu, biti i reisu-l-ulema Husein Kavazović, iz Islamske zajednice demantiraju navode o njegovom učešću na tom skupu.

"Kancelarija reisu-l-uleme obavještava javnost da gospodin Kavazović neće učestvovati na spomenutom samitu. Islamska zajednica stoji na stanovištu da bi održavanje jednog ovakvog skupa u Bosni i Hercegovini posvećenog islamofobiji trebalo biti u njenoj suorganizaciji.

Takođet, Islamska zajednica je iznenađena najavama učešća njenih zvaničnika na ovom skupu, a da prethodno nije ni o čemu obaviještena. Iako islamska zajednica ni na koji način nije bila uključena u njegovu organizaciju, mi se nadamo da će ovaj skup polučiti korisne rezultate", navodi se u saopćenju koji je uputila Kancelarija reisu-l-uleme.

Svoje učešće na Samitu potvrdili su bivši britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, jedan od osnivač Ljekara bez granica (MSF) Bernard Kouchner, kao i predstavnici 17 zemalja Evrope.

Na Samitu će se razgovarati o uspostavi najbolje političke prakse u borbi protiv islamofobije u Evropi. Zaključci Samita bit će objedinjeni u izvještaj koji će biti na raspolaganju kreatorima evropske politike nakon Samita.

U sklopu Samita bit će organizovana panel diskusija o tome koliko zajednica može uraditi u borbi protiv različitih oblika predrasuda i netrpeljivosti. Također će biti održan ramazanski iftar u Sarajevu kojem će prisustvovati više od 400 gostiju.