BiH
72

Reisu-l-ulema IZ BiH položit će kamen temeljac za Islamski centar u Mainzu

Klix.ba
Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, položit će kamen temeljac za novi Islamski kulturni centar Bošnjaka u Mainzu. Ceremonija polaganja kamena temeljca za novu džamiju održat će se 28. septembra ove godine u glavnom gradu Njemačke Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz.

Reis Kavazović ranije je dao podršku ovom projektu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, naglašavajući spremnost da pomogne njegovu provedbu i istakavši da upravo način na koji IKC Bošnjaka Mainz realizira ovaj veliki poduhvat, može služiti za primjer u pozitivnom smislu cijeloj IZ BiH u domovini i dijaspori, kako bi se mogli realizirati slični zahvati.

Sa svoje strane predstavnici IKC Bošnjaka Mainz, predavši kompletnu dokumentaciju Rijasetu IZ BiH i Vakufskoj direkciji IZ BiH, već su započeli proceduru evidentiranja budućeg objekta kao vakufa.

Uz reisa Kavazovića, očekuje se prisustvo mnogobrojnih gostiju iz političkog vrha Bosne i Hercegovine i Njemačke, predstavnici Grada Mainza, ambasada islamskih zemalja u Berlinu, obrazovnih, kulturnih i vjerskih ustanova iz domovine i dijaspore, čelnici kompanija, kao i predstavnici njemačkih i domaćih medija.

"Već sada vlada veliko interesovanje javnosti za ovaj, za Bošnjake u dijaspori ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, historijski događaj ozvaničenja napora Bošnjaka i Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj da udare temelje ne samo novom Islamskom centru u Mainzu, već i nastojanju da svi zajedo stasamo u respektabilnu zajednicu u Njemačkoj i u EU. Tog dana očekujemo hiljade ljudi i svi su dobro došli", riječi su predsjednika IKC Bošnja Mainz, Rifata Halilovića.

Polaganje kamena temeljca za izgradnju džamije održat će se na lokaciji Mainz – Hechtseim, Curiestrasse u 14.00 sati, dok će kulturno – vjerski program početi u 11.00 sati.