BiH
0

Reisu-l-ulema Cerić osudio izraelski masakr u Kanu

FENA
Povodom izraelskog maskra u Kanu - Liban, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je dao izjavu za javnost u kojoj je osudio izraelski masakr u Kanu.

U izjavi reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić kaže:

  • Izraelski masakr više od 54 civila, uključujući najmanje 34-oro djece, jutros u Kanu samo je još jedna greška u nizu greški koje Izrael čini na Bliskom istoku. Izraelski masakr nad nevinom djecom u Kanu ne može se ničim pravdati. To ljudski razum ne može shvatiti i to ljudska duša ne može podnijeti.

Očito, izraelska vojska je izgubila kontrolu nad sobom pa nije u stanju racionalno prosuđivati. Ako svjetski moćnici koji podržavaju sve što Izrael radi nemaju osjećaj za libanske civilne žrtve, neka pokažu milosti prema Izraelu i pomognu da ne čini samoubojstvo, jer masakr u Kanu je čin izraelskog samoubojstva.

Zločin u Kanu je zločin protiv samog Izraela. To je sad teško shvati, ali će to izraelska armija morati shvatiti kao što su to shvatile i sve druge armije koje su činile zločine protiv čovječnosti.

Izlaz iz začaranog kruga zla koji se nadvio nad Bliskim istokom je bezuvjetni i trenutni prekid vatre u Libanu i Palestini, te uspostava trajnog i pravednog mira i sigurnosti za sve ljude i narode tog regiona.

Islamska zajednica u BiH duboko suosjeća sa žrtvama masakra u Kanu, te poziva muslimane da dovom Allahu, dz.š. mole za mir i dobro u svijetu – kaže se u izjavi reisu – l uleme dr. Mustafe Cerića.