BiH
3

Reis Kavazović upriličio prijem u novoj zgradi Gazi Husrev-begove biblioteke

FENA
(Foto: Klix.ba)
Predstavnici Islamske zajednice u BiH i Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas su u novom zdanju biblioteke, smještenom u srcu Baščaršije, organizirali prijem za predstavnike medijskih kuća u BiH povodom skorog zvaničnog otvaranja te naučne i kulturne institucije.

Brojne zvanice pozdravio je direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Mustafa Jahić, naglasivši da je za cijeli tim Biblioteke otvaranje nove zgrade poseban događaj.

Podsjetio je da Biblioteka čuva izuzetno vrijedan fond prvenstveno rukopisa, ali i drugih knjiga, te da svojim fondovima pomaže u razumijevanju multikulturalnosti BiH.

"Rukopisi predstavljaju vrijedan dio kulturne baštine BiH. Nadamo se da će oni biti predmet istraživanja svih koji se time bave", istaknuo je Jahić.

Prigodne pozdravne riječi gostima uputio je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, istaknuvši da je povod druženju skoro otvaranje hrama kulture - biblioteke koja ima čime da se pohvali.

Posebno je akcentirao podatak da Biblioteka baštini najveću zbirku orijentalnih rukopisa u jugoistočnoj Evropi te potcrtao da će ta institucija biti otvorena za sve ljude - ne samo za čitanje, izučavanje ili prevođenje knjiga već i različite skupove, okrugle stolove, konferencije, te druge naučne i kulturne manifestacije.

"Islamska zajednica predstavlja tradicionalnu i organiziranu instituciju posvećenu duhovnim i vjerskim poslovima, ali ona mora biti podređena pažnji medija. Naše ciljeve i programe želimo pokazati javnosti. Otvoreni smo za kritički odnos, jer svaka kritika, izrečena bez vrijeđanja i omalovažavanja, dobrodošla je", istaknuo je reis Kavazović.

On je obraćanje predstavnicima medija završio porukom da će se uvijek zalagati za dignitet njihovog poziva, kao i prava da pišu i govore o svim pojavama u društvu.

Zvanično otvaranje Gazi Husrev-begove biblioteke predviđeno je za kraj oktobra.