BiH
20

Reis Kavazović u Mađarskoj: Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani

Piše: S. H.
Foto: Facebook (Mirnes Kovač)
Foto: Facebook (Mirnes Kovač)
U okviru zvanične posjete Mađarskoj reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović održao je predavanje na Univerzitetu u Pečuhu, gdje je govorio o položaju i odnosu Bošnjaka muslimana prema identitetu Evropljana.

Reisu-l-ulema Kavazović u sklopu zvanične posjete Mađarskoj održao je predavanje na Univerzitetu u Pečuhu, gdje je govorio o jedinstvenoj organizaciji muslimana Bošnjaka koji kroz Islamsku zajednicu kao "ummet u malom". On je kazao kako Bošnjaci imaju iskustvo čuvanja vjerskog autoriteta i njegove autentične utemeljenosti u islamskoj tradiciji i praksi.

"Po tom spoju tradicije i demokratskih procedura Islamska zajednica slovi kao najbolje organizirana vjerska zajednica pogotovu kada je Evropa u pitanju, predstavljajući kroz svoje institucije i procedure volju i svijest pripadnika islama", kazao je između ostalog Kavazović, a prenosi Preporod.

On je naglasio da pripadnici islama u Bosni, Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani, te da su spremni da uče i vjeruju da i drugi od njih trebaju učiti.

Kavazović se ranije susreo i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, s kojim je razgovarao o položaju muslimana u toj zemlji. Osim predavanja na Univerzitetu u Pečuhu, Kavazović je danas predvodio i džumu namaz u Hasan-pašinoj džamiji.