BiH
0

Reis Kavazović: Ramazan je vrijeme da se približimo jedni drugima

Anadolja
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH) Husein ef. Kavazović uputio je ramazansku čestitku povodom večerašnjeg nastupanja mjeseca ramazana u kojoj je, uz ostalo, podsjetio na post kao jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti.

"U ramazanskoj oazi u koju večeras ulazimo, u narednih mjesec dana, u našim postačkim dušama i tijelima, iskušavat ćemo u tišini i miru vrijeme u njegovoj opipljivoj duhovnoj punini. Kroz post ćemo probuditi i učvrstiti našu svijest o Bogu, našu zahvalnost za blagodati kojima nas Bog dariva, na milosti koju nam poklanja, pokriva i oprašta naše grijehe", poručio je reis Kavazović.

On je također naglasio da je mjesec ramazan prilika da se u molitvama i pobožnosti približimo Bogu, ali ujedno i prilika da se okrenemo i približimo jedni drugima.

"Nastojmo da jedni drugima pomognemo. Samo ćemo na taj način učiniti nešto za sebe. Podsjećam vas na paradoksalnu, ali veliku istinu vjere: 'Imamo samo ono što darujemo drugom'", poručio je Kavazović.

Reisu-l-ulema IZBiH je kazao kako je ova godina za IZBiH godina obnove Aladža džamije u Foči te pozvao sve građane da pomognu da se kandilji na Aladža džamiji što prije upale.

"Braćo i sestre, neka ovogodišnji mubarek mjesec potakne solidarnost u našim pojedinačnim i našem zajedničkom životu. Čestitajući vam nastupajući mjesec ramazan, molim Boga da nam podari svako dobro, izražavam nadu da ćemo uvijek, a u toku ramazana posebno, nastojati jedni drugima pomagati na svaki način na koji to budemo mogli", poručio je na kraju ramazanske hutbe reis Kavazović.