"Moguć krvav epilog"
0

Reis Cerić u Sandžaku uprkos strahovanjima

SRNA
Delegacija Islamske zajednice u BiH, koju predvodi reis ul-ulema Mustafa Cerić, boraviće od danas do 20. maja u posjeti muslimanima u Sandžaku, na poziv glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Tokom trodnevne posjete, delegacija Islamske zajednice u BiH sastaće se sa predstavnicima organa i ustanova Islamske zajednice u Srbiji, imamima, predstavnicima obrazovnih ustanova i drugih organizacija i institucija muslimana u Sandžaku.

Delegacija Islamske zajednice u BiH otputovaće u Sandžak uprkos upozorenju poglavara Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića da bi Cerićeva posjeta mogla da ima "krvav epilog", jer se za nju nisu stekli minimalni uslovi mira.

Zilkić je u subotu  pozvao reisa Cerića da ne dolazi u posjetu Sandžaku, sve dok za to ne steknu minimalni uslovi mira.

"Bratski Vas molim da u interesu mira i dobrih međumuslimanskih odnosa promijenite odluku o dolasku u Sandžak, a mi Vam još jednom, bez obzira na sve uvrede i štetu koji ste nam nanijeli, nudimo ruku saradnje", navodi se u Zilkićevom pismu Ceriću.

Zilkić je na konferenciji za novinare optužio Cerića i sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića da su nalogodavci napada na predsjednika Sabora Islamske zajednice Sandžaka Mustafu Makića, na koga je nepoznata osoba u Sjenici u petak ispalila više hitaca iz vatrenog oružja.

On je ocijenio da bi državni organi trebalo "maksimalno ozbiljno" da shvate situaciju, dodajući da više nema kontrolu nad vjernicima i da može da dođe do međubošnjačkog sukoba koji može da preraste "u nešto poput građanskog rata".
Islamska zajednica u Srbiji, na čijem je čelu sandžački muftija Muamer Zukorlić, saopštila je da "incident i neodgovorne izjave imaju za cilj dizanje tenzija u Sandžaku kako bi se na bilo koji način oskrnavila svečarska atmosfera među pripadnicima Islamske zajednice povodom posjete Sandžaku reisa Cerića".

U Srbiji već tri godine djeluju dvije islamske zajednice - Islamska zajednica u Srbiji, koju predvodi sandžački muftija Muamer Zukorlić i koja za vrhovnog poglavara smatra reisa Cerića, a za svoj duhovni centar Sarajevo, te Islamska zajednica Srbije na čelu sa reisom Zilkićem, koja za svoj duhovni centar smatra Beogradu.

U pokušajima da uspostave kontrolu nad što više objekata i institucija, pripadnici iz dvije islamske zajednice su se do sada više puta fizički sukobljavali, a u tim incidentima nekoliko osoba je ranjeno vatrenim oružjem.