Međuvjerski skup
0

Reis Cerić u posjeti muslimanima u Čikagu

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić boravi u Čikago, gdje je prije dva dana prisustvovao međuvjerskom skupu u Islamskom kulturnom centru u Northbrooku.

Kako je javila Mina, skupu je prisustvovalo oko 200 muslimana i nemuslimana Čikaga, a Cerić u svom izlaganju je ponovio “da u svijetu neće biti mira ako ne bude pravde za sve”.

Glavno predavanje je održao prezbiterijanski svećenik Jeffry Burns, koji je naglasio da će mir u SAD-u i šire ovisiti prije svega o odnosima i vezama između muslimana i kršćana.

U Islamskom kulturnom centru u Northbrooku je 11. oktobra za oko 200 zvanica iz Čikaga, uglavnom predstavnika zavičajnih klubova, kao i obližnjih džemata Des Moinesa, Detroita, Gd. Rapidsa, Bowling Greena i Milwaukeeija, održana videoprezentacija projekta izgradnje zgrade Rijaseta u Sarajevu.

U skraćenoj verziji prezentiran je i reisov rad "Bošnjaci između vjerskog i nacionalnog".

Program je nastavljen obraćanjem reisa Cerića koji je govorio o aktuelnostima u BiH s posebnim osvrtom na izgradnju zgrade Rijaseta, kao i drugim značajnim pitanjima s kojima se susreće bh. društvo.

Glavni imam IZ-a dr. Senad Agić organizirao je akciju doniranja za zgradu Rijaseta u kojoj je skupljeno 60.450 dolara. Slične akcije će uslijediti u svim džematima širom SAD-a i Kanade.

Reis će svoju posjetu SAD-u nastaviti u St. Louisu, gdje će u četvrtak pred više od 400 predstavnika svih vjera održati predavanje o značaju međureligijskoga dijaloga.

U subotu je predviđeno više značajnih skupova za Bošnjake u ovom gradu, koji je postao dom najvećem broju bh. prognanika-iseljenika izvan BiH.