Dženaza žrtvama Cazinske bune
4

Reis Cerić: U Cazinu nismo da se svetimo ni da zločin praštamo

FENA
Foto: Samir Šehović/Fotoservis
Foto: Samir Šehović/Fotoservis
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić danas je imamio džumu-namaz i održao hutbu u džamiji u Cazinu.

Nakon džume-namaza reis Cerić je predvodio dženazu-namaz nevino ubijenim u Cazinskoj buni, koja se dogodila 1950. godine, javlja MINA.

Cerić je, između ostalog, u današnjoj hutbi podsjetio da je Kur'anska priča o rođenoj braći Jusufu i Benjaminu pouka da se nikad ne gubi nada u povratak brata ma koliko trajala potraga.

"Jusuf je živ i čeka Benjamin da mu kaže: 'Ja sam, doista, tvoj brat rođeni i ne žalosti se zbog onoga što su oni uradili!' Takva je naša BiH i takva je naša Cazinska krajina sa svojim Kabilima i Habilima, sa svojim Musaima i Harunima, sa svojim Jusufima i Benjaminima. Bolje je biti brat koji voli svoga brata, nego brat koji svoga brata mrzi; bolje je biti brat koji prašta svom bratu, nego brat koji svog brata proklinje; bolje je biti brat koji se raduje uspjehu svoga brata, nego brat koji se veseli porazu svoga brata; bolje je biti brat koji čuva čast i ugled svome bratu, nego brat koji svog brata sramoti i ponižava!", kazao je reis danas u Cazinu.

U nastavku hutbe reis je rekao da je Krajina zjenica našega oka što ga majka suzama isplaka ne bi li saznala zašto i kako sina joj ubiše, oni koji dušu nemaše, onoga dana kad je i nebo plakalo, i zemlja kad se tresla od stida i srama, pred Bogom i svijetom, pred suncem i zvijezdom danicom, koja je vidjela nevinog čovjeka kako umire pred ubicom koji je pjevao pjesmu krvnika.

"Ali mi nismo ovdje danas radi osvete, jer to nije nauka naše vjere! Ovdje nismo ni da zločin praštamo. Mi smo ovdje da se zna da je istina naša snaga, da je pravda naša sudbina, da je ljubav naša nada, da je mir naša poruka, da je Bosna naša domovina, da je Krajina zvijezda, koja budi savjest onih koji dadoše mač nasilniku da ubije nevina čovjeka", istaknuo je reis.

Zato, zaključio je reisu-l-ulema Mustafa Cerić u hutbi prije klanjanja zajedničke dženaze za žrtve Cazinske bune, molimo Allaha Milostivog da majkama podari sabur, a prijateljima našim volju i snagu da nasilnicima oduzmu mač, jer "plač nevinog čovjeka je grijeh koji ne može podnijet plemenita savjest čovječanstva".