BiH
6

Reis Cerić predvodi klanjanje dženaze žrtvama Cazinske bune

FENA
Foto: Samir Šehović/Fotoservis
Foto: Samir Šehović/Fotoservis
U Cazinu je sve spremno za današnju kolektivnu dženaza žrtvama Cazinske bune, stradalim tokom i nakon pobune maja 1950. godine uzrokovane nepodnošljivim mjerama otkupa poljoprivrednih proizvoda.

Tačan broj stradalih još nije utvrđen. Ovisno od izvora, najčešće se ističe kako je tokom samog gušenja bune 6. maja ubijeno devet seljaka, a 17 je strijeljano nakon suđenja.

Podataka o onima koji su smrtno stradali tokom izdržavanja višegodišnjih kazni zatvora u Zenici ili Foči, odnosno prinudnog rada u rudnicima nema, a tek treba utvrditi i koliko je stradalih nakon prinudnog iseljenja i progonstva 170 porodica iz Cazinske Krajine sa oko 1.000 članova u Srbac.

Članovi porodica stradalnika zadovoljni su što je Rijaset islamske zajednice u BiH odlučio da se danas klanja dženaza u Cazinu.

U 12.30 sati na gradskom stadionu u Cazinu počeće učenje Jasina pred duše svih stradalih. U 13.00 sati se klanja podne i džuma-namaz koje će predvoditi reisu-l-ulema islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić. Nakon reisove hutbe, slijedi klanjanje dženaze, javio je RTV Cazin.