Po ugledu na SPC
0

Reis Cerić predlaže ugovor IZ sa državom BiH

FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić i zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić danas su članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću predali Prijedlog ugovora između Islamske zajednice u BiH i države BiH, po uzoru na ugovore kakve su s državom već sklopile Sveta stolica i Srpska pravoslavna crkva.

Reisu-l-ulema Cerić je zamolio Silajdžića da ovaj ugovor prezentira predsjedavajućem i članu Predsjedništva - Željku Komšiću i Nebojši Radmanoviću, a potom i da kolektivni šef države zauzme stav o tom prijedlogu.

"Mislili smo da se autonomija i sloboda Islamske zajednice u BiH može osigurati Zakonom o slobodi religija koji je u Parlamentu BiH donesen 2004. godine, ali smo u posljednje vrijeme primijetili da se osporava autonomija i sloboda Islamske zajednice. Zato smo odlučili iskoristiti mogućnost koja nam je dana Zakonom o slobodi religije - da crkve i vjerske zajednice mogu sklapati posebne ugovore sa državom u kojima se dodatno osigurava njihova autonomija i sloboda", izjavio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, prenosi MINA.