Posjeta KCUS-u
0

Reis Cerić podržao projekt izgradnje "Roditeljske kuće"

FENA
Foto: Rijaset.ba
Foto: Rijaset.ba
Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić danas je, prilikom posjete Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" te nakon toga Hematoonkološkom odjelu Pedijatrijske klinike KCUS-a, podržao projekt izgradnje "roditeljske kuće".

"Imamo danas posebnu misiju, a to je da ukažemo na problem djece koja rano obolijevaju od raka", kazao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić novinarima prilikom posjete Pedijatrijskoj klinici.

Reis je podržao projekt Udruženja koje želi da u blizini Kliničkog centra naprave dom za roditelje koji bi bili uz svoju djecu dok se liječe, posebno za onu djecu koja dolaze iz udaljenijih područja BiH.

"Vidio sam da ima djece iz Bihaća, posebno iz Tuzlanskog kantona i drugih mjesta. Kada dođu na liječenje njega i blizina roditelja im je jako važna", kazao je reisu-l-ulema Cerić.

Dodao je kako je primjetno da u posljednje vrijeme djeca u ranim godima obolijevaju od raka, odnosno lekuemije. S toga je pozvao one „koji drže razne fondove da otvore fondove za istraživanja“.

"Imamo neka područja gdje su ta oboljenja češća kao što je područje Tuzle, Bihaća... Čini nam se da nemamo dovoljno podataka koji bi mogli ukazati na to koji su to uzroci da djeca u tako ranim godinama obolijevaju od leukemije", kazao je reis Cerić.

On je uputio poziv svima koji mogu kroz svoje donacije, na razne načine, da pomognu da se ova ideja o roditeljskom domu u okviru Kliničkog centra zaista ostvari.

Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović je kazao kako žele na svaki mogući način da olakšaju porodicama i djeci da uz terapiju koju dobivaju imaju i taj emotivni faktor, da budu u krugu svojih porodica.

"Raduje nas da rezultati izlječenja ove djece, kad gledamo sa Evropom, su komparabilni i dobri, a mi kao Pedijatrijska klinika i Hematoonkološki odjel podržavamo želju da se što optimalnije, što bolje pomogne našoj djeci", kazala je šef Pedijatrijske klinike prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, dodajući kako je sigurno da će se s "roditeljskom kućom" olakšati bolesnički dani njihovim pacijentima.

Predsjednica Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH" Lejla Kamerić zahvalila je reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću koji je, kako je kazala, prepoznao njihovu borbu za pomoć "malim hrabrim pacijentima", ističući da je poznato koliko je djeci bitna bliskost roditelja u liječenju koja traju jako dugo.

Šef Hematoonkološkog odjeljenja doc.dr. Edo Hasanbegović je kazao da je ovo jedino odjeljenje ove vrste u BiH, te da primaju djecu iz cijele BiH.

"Imamo sjajnu saradnju s roditeljima i iskrene su želje da se napravi ta kuća. Pažnja roditelja, braće i sestara je od velike pomoći. Koliko je terapija bitna, bitna je i pomoć roditelja", kazao je Hasanbegović.

Azra Avdić iz Banovića, čije dijete boluje od izuzetno rijetke bolesti angiosarkom i liječi se Hematoonkološkom odjelu, istaknula je da bi izgradnja "roditeljske kuće" izuzetno mnog značila posebno za roditelje koji dolaze iz drugih dijelova BiH.