BiH
0

Reis Cerić ozvaničio početak gradnje Ferhadije

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić danas je simbolično postavljajući prvi kamen ozvaničio početak gradnje džamije Ferhadije u Banjoj Luci koja je porušena ratne 1993. godine.

Ovo je povijesni dan za nas, kazao je reis Cerić ukazujući na sam značaj džamije i njenu vrijednost, te poruku koju ona nosi, ali i iskazao radost koju osjećaju svi njenom ponovom gradnjom u Banjoj Luci.

Reis je zahvalio i Vladi RS-a na pomoći izdvojenoj za gradnju Ferhadije.

Ferhadija nije samo džamija već i značajan simbol koji povezuje ljude, religije, razne nacinalnosti, te šalje poruku mira, tolerancije, dijaloga i suživota.

"Ferhadija je to sve bila uvijek i ona će to biti i ubuduće", kazao je za Fenu banjalučki muftija Edhem Čamdžić podsjetivši koliko su Bošnjaci priželjkivali ovaj dan koji je veliki radostan i povijestan za sve Bošnjake u svijetu.

Praktično je prvi kamen u Ferhadiju uzidan rukom reisa Cerića, koji je to učinio zajedno s najstarijim banjalučkim džematlijom Kasimbegom Alimićem te muftijom banjalučkim Edhemom Čamdžićem i predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Do sada su bile poduzimane sve aktivnosti kako bi se pripremilo sve što je neophodno za ponovnu gradnju ove džamije na temeljima na kojima je bila prije rušenja i koji su sanirani nepune dvije godine kako bi ponovo mogla početi gradnja.

Ferhadija je prije rata bila pod zaštitom UNESKO-a. Iako je dosta vremena bilo utrošeno u pripreme oko gradnje Ferhadije, čišćenje i sanaciju terena, sakupljanje ranijeg materijala, nabavku novog i sve drugo, predstavnici Islamske zajednice smatraju da će se Ferhadija veoma brzo "vinuti uzrak iznad Banje Luke".

O značaju same Ferhadije teško je govoriti riječima, rekao je muftija Čamdžić i dodao da je ovo i izuzetno izazovan posao i sve je u toku priprema za ponovnu gradnju rađeno pod nadzorom triju instituta i UNESKO-a.