"Upozorenje pred otkaz"
0

Reis Cerić i ombudsmeni reagovali na slučaj Kahteran

Piše: Edita Gorinjac
Sukobom između prof. dr. Nevada Kahterana i Filozofskog fakulteta u Sarajevu, na kojem je Kahteran vanredni profesor, bavili su se i u Instituciji obmudsmena za ljudska prava BiH. Kahteran se između ostalih, obratio i ovoj instituciji, nakon što mu je uručeno "upozorenje pred otkaz", za koje ombudsmeni smatraju da je u suprotnosti sa Zakonom.
Zbog čega bi Kahteran trebao ostati bez posla na Filozofskom fakultetu, ne želi govoriti, ali je u razgovoru za naš portal rekao da će cijeli slučaj uskoro dobiti sudski epilog.

"Zbog pravne etike ne mogu govoriti o bilo čemu vezano za taj slučaj. Cijela stvar je na sudu i bilo bi neozbiljno da bilo šta kažem prije presude", rekao nam je Kahteran.

Zbog "upozorenja pred otkaz", Kahteran se obraćao brojnim institucijama u BiH, među kojima su i Ambasada SAD-a, Transparency International BiH, Institucija obmudsmena za ljudska prava u BiH, ali se obratio i reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH Mustafi ef. Ceriću, što je za naš portal i potvrdio.

Reisovo pismo Čaklovici

Mustafa ef. Cerić je u svojstvu reisa pisao rektoru Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruku Čaklovici 29. augusta, tražeći od njega da "zaštiti zakonitosti rada Filozofskog fakulteta i dostojanstva i časti njegovih uposlenika". U reisovom uplitanju u stvari Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu Kahteran ne vidi ništa loše, jer kako nam je rekao "u pismu se ne traži da se stvari riješe u njegovu korist". No, sporno bi moglo biti to što ef. Cerić koristi poziciju reisa i upliće se u stvari koje ni na koji način nisu u njegovoj ingerenciji.

"Ovih dana obratio mi se prof. dr. Nevad Kahteran, vanredni profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, da mu pomognem u rješavanju njegovog problema. Naime, tokom razgovora od dr. Kahterana sam saznao da mu je uručeno dekanovo pismo 'Upozorenja pred otkaz' zbog radnji kojima narušava ugled matičnog Filozofskog fakulteta i s kojima mora prestati. Upućujem Vam molbu da obratite pažnju na ovaj predmet i da u skladu sa svojim ingerencijama i pravnim mogućnostima učinite nešto na zaštiti rada Filozofskog fakulteta i dostojanstva i časti njegovih uposlenika", napisao je Mustafa ef. Cerić rektoru Čaklovici, na zvaničnom memorandumu kabineta reisu-l-uleme u BiH.

Redakcija Sarajevo-x.com je imala uvid u ovo pismo još 8. septembra, kada smo pismenim putem tražili informacije od Filozofskog fakulteta zbog čega profesor Kahteran treba dobiti otkaz, kao i od rektora Čaklovice, kada smo ga pitali da li je eventualno nešto poduzeo nakon reisovog pisma ili odgovorio na njega. Međutim, do danas nismo dobili odgovore, osim što nam je dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Ivo Komšić u telefonskom razgovoru rekao da "ne daje izjave, i da pogotovo o ovome ne želi govoriti".

Slobodan pristup informacijama U Instituciji obudsmena za ljudska prava BiH kažu da im se prof. dr. Nevad Kahteran obratio u više navrata, te da su njegovi zahtjevi razmatrani u okvirima Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine i međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"Navodi žalbe prof. dr. Nevada Kahterana mogu se sumirati kao žalba na rad i postupanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i žalba na rad i postupanje dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu. U vezi sa navodima žalbe na rad i postupanje dekana Filozofskog fakulteta, a u vezi sa ožalbenim rješenjem, ombudsmeni BiH zaključuju da je dekan Filozofskog fakulteta postupio suprotno Zakonu o ombudsmenu za ljudska prava BiH, kada je dana 21. juna 2011. godine donio ožalbeno rješenje kojim je prof. dr. Nevadu Kahteranu izrekao mjeru 'upozorenje pred otkaz'", kažu u Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH.

Zbog svega navedenog, obudsmeni BiH su donijeli preporuku dekanu Filozofskog fakulteta da poništi svoje "upozorenje pred otkaz".

Profesor Kahteran se Instituciji obudsmena obratio i 13. decembra 2010. godine, a vezano za "slobodan pristup informacijama".

"U ovom slučaju Institucija je izdala preporuku Filozofskom fakultetu, kojom se ukazuje na obavezu omogućavanja pristupa informacijama koje se odnose na uvid u određenu dokumentaciju i rad i postupanje tijela i organa. Rad na ostalim žalbama koje je podnio profesor Kahteran je u toku", rečeno je za Sarajevo-x.com u Instituciji omudsmena za ljudska prava BiH.