BiH
0

Reis Cerić: Apelujem na muslimane Sandžaka da sačuvaju mir i glasaju po savjesti, a ne po diktatu

FENA
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić uputio je danas apel muslimanima Sandžaka, posebno njihovim političkim predstavnicima, da osiguraju mirne i demokratske izbore u Novom Pazaru, saopćila je MINA.

On je ovaj apel uputio nakon što je primio džematlije iz Novog Pazara - generalnog direktora "Sloga Igm” Ishaka Mavrića, direktora “Delon trans d.o.o” Faruka Idrizovića, radnika JKP Toplana Fadila Konjičanina i trgovca iz Novog Pazara Arifa Ujkanovića. Oni su reisu-l-ulemu obavijestili o predstojećim općim izborima u Srbiji, Sandžaku, te ga zamolili da tim povodom uputi apel.

Reisu-l-ulema se odazvao ovom pozivu i izdao apel u kojem navodi kako je radostan što će muslimani Sandžaka učestvovati u demokratskim procesima, kao što su izbori, u kojima će se boriti za bolju budućnost.

On, međutim, navodi kako je tužan što mora sa zabrinutošću da prati situaciju u Sandžaku i odnose među bošnjačkim političkim subjektima, među muslimanima, jer su prethodni izbori donijeli ono što ni u snu nije mogao očekivati - sukobe i prolivanje bratske krvi.

-Nadam se da vam ne trebam posebno naglašavati kako ni jedan politički cilj i interes nisu vrijedni prolivanja ljudske krvi, jer i sami znate ono što Kur'an govori, da je ubistvo jednog nevinog čovjeka isto što i ubistvo cijelog čovječanstva, navodi reis Cerić u svom apelu.

On ističe kako političari nemaju pravo da zbog ostvarenja svojih političkih ciljeva utiču na produbljivanje podjela u svome narodu, niti politika treba da bude borba gladijatora na "život i smrt", već upravo suprotno - da se ljudima mirnim i demokratskim putem obezbijedi sreća i blagostanje.

Kako je ustvrdio Cerić, mnogi izbori su bili i prošli, kao što će i ovi biti i proći, a narod treba da ostane i živi u miru, slozi i toleranciji. I u Kur'anu i u brojnim hadisima je toliko puta naglašeno kako su muslimani braća. Pa zar da brat diže ruku na brata svoga samo zato što će ovaj drugi imati neki bolji politički položaj, koji je od danas do sutra, a svi ćemo se svome Gospodaru vratiti, dodaje on.

-Ne dozvolite da u ime profanih ciljeva izgubite ono što je trajno dobro a to je zadovoljstvo Allaha dž.š. i zadovoljstvo iskrenih vjernika. Kur'an vam poručuje : Uhvatite se oko jednog užeta i ne razdvajajte se, jer ćete samo tako imati uspjeha i u ovom i u vječnom životu. Zato apelujem na sve muslimane u Sandžaku, na svu braću i sestre da sačuvaju mir i prisebnost, izbjegnu svaki oblik sukoba i nasilja i glasaju slobodno, po savjesti, a ne po bilo čijem diktatu, naveo je reis Cerić.

On od političkih predstavnika očekuje da svojim ponašanjem, te posebno porukama koje šalju, budu obzirni, dostojanstveni i tolerantni, te doprinesu uspostavljanju demokratske izborne atmosfere, što je preduvjet za postizanje sloge i jedinstva među Bošnjacima u Sandžaku, navodi MINA.