Završeni Dani Ajvatovice
11

Reis Cerić: Ajvatovica je mjesto okupljanja u radosti i slobodi

Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Održavanjem centralne svečanosti "502. Dana Ajvatovice" danas je završena ova vjersko-kulturna manifestacija u Pruscu. "Ajvatovica je mjesto okupljanja u radosti i slobodi", kazao reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić

Centralnoj svečanosti, koja je bila ispunjena raznim programskim sadržajima, prethodio je tradicionalni pohod ka Ajvatovici i posjeta Ajvaz-dedinoj stijeni nedaleko od Prusca.

Više od 100 konjanika, koji su dan ranije iz Karaule krenuli prema Pruscu te na tom putu prošli kroz Donji Vakuf gdje ih je dočekalo više stotina građana, jutros su nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu krenuli ka najvećem dovištu muslimana u Evropi.

Konjanici različitih starosnih dobi, odjeveni u tradicionalnu nošnju, učenjem ilahija i ajvatovičkih dova, još jednom su, kako kažu, oživjeli vrijeme u kojem je živio Ajvaz-dedo, derviš i učenjak iz Manise, grada na području današnje Turske.

Bajraktare, koji su nosili bajrake prema platou Ajvatovice, slijedilo je više stotina posjetitelja ove manifestacije iz BiH, Turske i Irana. Nakon dolaska na mjesto za koje se vjeruje da je lokalitet na kojem se raspuknula stijena kako bi pitka voda došla u Prusac, mnogi vjernici iskoristili su priliku da okuse vodu koju smatraju ljekovitom.

Konjanici iz 16 gradova

Konjanici koji su pohodili Ajvatovicu došli su iz 16 gradova BiH. Najstariji bajraktar bio je 82- godišnji Suljo Krivić iz Šipova, dok je najmlađi bio 13-godišnji Zejid Arnaut.

Gosti iz Turske, hafizi Mustafa Akbas , Mehmed Esad Ajdogan i učač ilahija na bosanskom i turskom jeziku Orhan Cakmak, proučili su nekoliko ilahija na oba jezika.

Turski tradicionalni vojni orkestar "Mehter", koji je ove godine došao ispred opštine Centar u Ankari, također je nastupio u okviru obilježavanja "502. Dana Ajvatovice".

Prilikom najave nastupa ovog orkestra, organizatori su uputili posebnu zahvalu agenciji Anadolija čijim je angažmanom orkestar "Mehter", nakon prvobitnog otkazivanja, ipak, stigao na ovogodišnju Ajvatovicu.

Kao medijski sponzori ovogodišnje Ajvatovice naglašeni su BHT, i novinska agencija Anadolija koja je proglašena najvećim promotorom manifestacije za tursko govorno područje.

Cerićev oproštajni govor

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Muastafa ef. Cerić u govoru pred više hiljada posjetitelja podsjetio je kako se zadnji put na ovoj manifestaciji obraća u svojstvu reisa.

Cerić je rekao da je Ajvatovica mjesto okupljanja u radosti i slobodi i da na jedan poseban način živi u sjećanjima ovdašnjih Bošnjaka.

Podsjećajući na tragedije koje su zadesile bošnjački narod, Cerić je rekao da Bošnjaci sebe više nikad ne smiju dovesti u situaciju da nisu u stanju zaštititi svoje porodice, domove, ali i objekte od historijskog značaja poput Ferhadija ili Aladža džamije.

"Bošnjaci u tom smislu moraju imati organizovanu, odgovornu i snažnu državnu liniju odbrane i jedinstvenu, duhovnu i moralnu liniju odbrane, a to je Islamska zajednica. Prva linija je, nažalost, probijena", kazao je Cerić.

Reis je naveo kako nema potrebe prisiljavati bilo koga da voli BiH, ali isto tako da niko nema pravo Bošnjacima osporavati pravo da ovu zemlju smatraju svojom jedinom domovinom.

"Pravo Bošnjaka na jezik, kulturu i duhovnost pitanje je broj jedan. Sadašnja generacija nema prava da budućim generacijama ostavlja dugove koje će plaćati genocidom. Prošlo je vrijeme posvajanja Bošnjaka za tuđe interese", poručio je Cerić.

On je podsjetio da su Bošnjaci, kao i svi drugi narodi, imali i dobre i loše lidere, ali da Bošnjaci s obzirom na okruženje u kojem živce nemaju prava na loše lidere.

Na centralnoj manifestaciji "502. Dana Ajvatovice" prisutnima se obratio i travnički muftija Nusret ef. Avdibegović.