BiH
0

Reinermann: Kredita za reformu obrazovanja neće biti

NINA
BiH bi mogla ostati bez kredita Svjetske banke za pomoć obrazovnom i socijalnom sektoru, jer danas isiče rok za usvajanje zakona o visokom obrazovanju na državnoj razini.

Predstavnici Svjetske banke (WB) u BiH danas će objaviti hoće li BiH dobiti kredite namijenjene obrazovnom i socijalnom sektoru. Krajnji rok za usvajanje zakona istekao je 7. maja te bi BiH vrlo lako mogla ostati bez 42 miliona dolara kredita.

Zakon o visokom obrazovanju međunarodni i bh. predstavnici pripremali su posljednjih godinu i pol dana. I dok predstavnici bošnjačkog naroda tvrde kako na suštinu zakona primjedbu nije imala nijedna politička stranka u zemlji, predstavnici hrvatskog naroda ocjenjuju kako problemi oko zakona već odavno postoje.

Zastupnik hrvatskog naroda u Parlamentu BiH Branko Zrno izrazio je žalost što BiH nije dobila zakon o visokome školstvu, ali također i naglasio kako mu je drago što se pokazalo da nije moguće postići nešto manipulacijom i neuvažavanjem stavova hrvatskog zastupničkoga tijela i akademske zajednice i studenata, javlja Radio Slobodna Europa (RFE).

"Nije suština problema u porukama, bolonjskim deklaracijama, lisabonskim konvencijama i tako dalje. Pa samo luđak ne prihvaća što je prihvatio cijeli svijet i Evropa. To je budućnost našega školstva, ali ga treba urediti moderno i na principima ove države. Bez toga on ni u jednoj drugoj formi nema perspektive", istakao je Zrno dodajući da su hrvatski zastupnici željeli jedino zakon o visokom obrazovanju učiniti evropskijim te da, kao takav, zakon bude usvojen na državnoj razini.

Zastupnik bošnjačkog naroda Halid Genjac smatra da zakon o visokom obrazovanju u BiH sadržava osnovne principe, koji su ugrađeni u međunarodne dokumente, naglašavajući kako zakon omogućava ono što je studentima u BiH trenutno najpotrebnije, mobilnost, valorizaciju njihovih diploma na evropskom tržištu i uspostavu kreditnog sistema polaganja ispita.

Zastupnik srpskog naroda u državnom Parlamentu Nade Radović tvrdi kako su krediti značajni za BiH i za reformu obrazovanja, ali kako je i zakon, koji više prilagođava bh. obrazovanje evropskom, također značajan.

"Studenti bi puno izgubili ako taj zakon ne bude usvojen. Nadam se da će Klub hrvatskog naroda naći načina da zaštiti svoj vitalni nacionalni interes, ali kroz promjenu Ustava Federacije BiH. Na entitetu se treba zaštititi vitalni nacionalni interes, a ne na krovnom zakonu o visokom obrazovanju", tvrdi Radović za RFE.

Ministar za civilne poslove Safet Halilović tvrdi kako zakon nije usvojen zbog političkih interesa Hrvata.

Državni parlament formirao je tročlanu komisiju koja je do danas trebala pronaći rješenje za nastalo stanje. Šef Ureda Svjetske banke u BiH Dirk Reinermann izjavio je da će Svjetska banka poštivati odluku državnog Parlamenta, čime je dao do znanja bh. vlastima da su probili rok i da kredita za visoko obrazovanje neće biti, ističe RFE.