BiH
0

Reid obećao punu materijalnu pomoć i podršju moderniaciji sistema bh. odbrane

NINA
Novi britanski ministar odbrane John Reid obećao je tokom razgovora s članovima Predsjedništva BiH od Velike Britanije punu materijalnu pomoć i podršku u modernizaciji sistema bh. obrane i procesa razminiranja na cijelom teritoriju BiH.

Predsjedavajući Ivo Miro Jović je Reidu rekao da dolazi iz zemlje koja je bila i ostala prijatelj Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora članovi Predsjedništva su istaknuli da naša zemlja ide ubrzano u reformske procese, a sve s ciljem ulaska u Partnerstvo za mir, odnosno NATO i Evropsku uniju, kao najvažnije odrednice vanjske politike BiH.

Zaključili su da je u tom smislu postignut puni politički konsenzus u BiH, tako da će se do kraja ove godine usvojiti zakon o odbrani, s jednim ministarstvom i proračunom iz kojeg će se financirati mala, profesionalna, dobro obučena i opremljena vojska u skladu s NATO standardima.

Ministar Reid je naglasio ogroman napredak u posljednje dvije godine jer je postignut zajednički cilj naroda različitih kultura i tradicija.

«Vjerujem da ćemo doživjeti ulazak SCG-a, Hrvatske, BiH i Turske u Evropsku uniju, tako da će Evropa i njene institucije garantovati stabilnost i zaštitu prava svih naroda na Balkanu», rekao je Reid.

Na današnjem sastanku sugovornici su bili jedinstveni u ocjeni neophodnosti potpune saradnje s Haaškim tribunalom jer svi osumnjičeni trebaju odgovaraju pred širom evropskom zajednicom, čime će se konačno uspostaviti trajni mir i sigurnost za sve narode i pojedince na jugoistoku Evrope.