BiH
0

Rehn zatražio nastavak reforme pravosuđa

FENA
Povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu nakon susreta s hrvatskom ministricom pravosuđa Anom Lovrin da očekuje nastavak reforme i konkretne rezultate u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

"Zatražio sam da Hrvatska nastavi s radom kako bi se postigli konkretni rezultati u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. Zabilježili smo napredak u području pravosuđa, brojke pokazuju da se broj zaostalih sudskih predmata smanjio za 30 posto", rekao je Rehn nakon susreta s ministricom Lovrin. Dodao je da preostalo još puno izazova, jer "građani Hrvatske zaslužuju efikasno i neovisno pravosuđe".

"Važno je podsjetiti da sudski postupci u Hrvatskoj traju predugo, a odgođena pravda je negacija pravde", rekao je evropski povjerenik.

Što se tiče borbe protiv korupcije, Rehn je naglasio da odlučna borba protiv toga problema stvara sigurnije okruženje za investitore.

"Prvi korak koji treba učiniti jest potpuna provedba vladina programa borbe protiv korupcije. Hrvatska treba razviti kulturu nulte tolerancije i hrvatski građani moraju vidjeti da se korupcija kažnjava onda kada se pojavi", rekao je Rehn.

Ministrica Lovrin je istaknula da je Rehna upoznala s dosadašnjim rezultatima u provedbi reforme, smanjenju broja zaostalih sudskih predmeta, o tome da se kreće u racionalizaciju mreže sudova i da se stvara zakonodavni okvir za smanjenje trajanja sudskih postupaka, javila je Hina.

Povjerenik Rehn je najavio da bi izvještaj o screningu za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava trebalo biti gotovo u aprilu i naći se na raspravi u Vijeću EU-a u maju.

Na pitanje o prigovorima Slovenije koja se žali da Hrvatska ne provodi SSP-e u pogledu pristupa njezinih građana hrvatskom tržištu nekretnina, Rehn je rekao da je "upoznat s tim problemom i da očekuje da Hrvatska provodi SSP u skladu s njegovim odredbama".

Ministrica Lovrin je podsjetila da stranci u Hrvatskoj mogu stjecati

nekretnine u Hrvatskoj prema načelu reciprociteta. Ona je rekla da je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova utvrdilo da sa Slovenijom postoji reciprocitet, a da ministarstvo pravosuđa riješava svaki predmet pojedinačno, od slučaja do slučaja.