BiH
0

Rehn: Status Kosova nema veze s problemima u Makedoniji i u BiH

FENA
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn odbacio je danas u Bruxellesu tvrdnje da postoji veza između procesa rješavanja statusa Kosova i aktuelnih problema u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

“Nema razloga da status Kosova utječe na situaciju u bilo kojoj drugoj zemlji... Nadam se da niko neće to iskoristiti kao izgovor za izazivanje nestabilnost u regionu”, izjavio je Rehn u razgovoru s novinarima, neposredno poslije susreta s predsjednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem.

“Verujem da će svi lideri poštovati Dejtonski sporazum”, naglasio je Rehn.

On je, istovremeno, odbacio kritiku bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića zbog parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom.

Odgovarajući na pitanja novinara, vezana za kritiku Silajdžića, Rehn, koji je jučer parafirao SSP, izjavio je da bi na čin parafiranja trebalo gledati kao na “znak ohrabrenja za ljude u Bosni i Hercegovini”, javio je Tanjug.

“Ako neka zemlja želi i ako je kadra da prođe sve etape integracije, mi smo spremni da je podržimo. Lideri u BiH treba da se prevashodno usresrijede na policijsku reformu”, istakao je evropski komesar za proširenje.