Sarajevo
0

Rehn razočaran retorikom stranačkih lidera

FENA
Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn susreo se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisom Silajdžićem, te članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem.

Na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka, komesar Rehn je rekao da je imao iskrene i otvorene razgovore o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njenoj evropskoj budućnosti.

Uime Evropske komisije, on je izrazio razočarenje činjenicom da su stranački lideri u posljednje vrijeme učestalije koristili negativnu retoriku umjesto da su zemlju vodili naprijed ka Evropskoj uniji.

“Mi očekujemo da se državne institucije poštuju i važno je da zemlja može govoriti jedinstvenim glasom kao buduća država kandidat za članstvo u Evropskij uniji”, rekao je komesar Rehn i dodao da Evropska unija želi ustavnu evoluciju u Bosni i Hercegovini, koja mora biti provedena u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Komesar Rehn je potcrtao važnost održavanja popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2011. godine zbog realizacije evropskih politika kao što su regionalni razvoj, strukturalni fondovi, raspodjela budžeta, itd.

“Svi politički lideri u ovoj zemlji moraju da shvate da trenutni izostanak konsezusa o ključnim reformama u izgradnji države nanosi štetu napretku zemlje prema Evropskoj uniji”, rekao je Rehn.

“Izbor je veoma jasan: lideri Bosne i Hercegovine mogu da izaberu ili da se raspravljaju iz godine u godinu ili zauvijek i zaostanu za susjednim zemljama ili mogu odgovoriti na sve izazove evropskog puta”, zaključio je komesar Rehn i izrazio vjerovanje u evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Komesar Rehn se danas također obratio učesnicima posebne sesije Crans Montana Foruma u Sarajevu, o temi „Politika Evropske unije: proces proširenja i regionalna saradnja u jugoistočnoj Evropi“.

U svom uvodnom izlaganju, komesar Rehn je istakao kako je proširenje jedan od strateških prioriteta za Evropsku uniju, ali da je perspektiva danas mnogo drugačija od one od prije nekoliko mjeseci. Globalna finansijska kriza ima svoj uticaj na proces proširenja, kao i opšta politička atmosfera u Evropi i u drugim dijelovima svijeta, rekao je on.

“Ovo će biti razlog za zabrinutost u predstojećem periodu i znam da će se ekonomski šok morati osjetiti i u zemljama zapadnog Balkana. Ratifikacija Lisabonskog sporazuma je još jedno pitanje koje zabrinjava evropske lidere u ovom trenutku i, naravno, kriza u Gruziji i njene posljedice pokreću temeljna pitanja za Evropu danas“, rekao je komesar Rehn.

On je također primjetio da, u vrijeme kad se Evropska unija bavi urgentnim problemima, ona takođe treba nastaviti da istovremeno radi na pažljivo rukovođenom i postepenom napretku u pristupnom procesu zemalja jugoistočne Evrope.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, komesar Rehn je naglasio kako potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) ovog ljeta predstavlja priliku koja se ne bi smjela propustiti.

“Ovdje se radi o djelima, a ne samo o riječima, o rezultatima i opredjeljenosti. Ključni izazov za lidere Bosne i Hercegovine je postizanje političkog konsensusa po pitanjima reformi vezanih za EU. Ja sam u potpunosti svjestan činjenice da bosanski narodi, građani ove zemlje, uveliko žele da se pridruže Evropskoj uniji, da postanu dio evropske porodice. Sada je na njihovim vođama da ispune ova očekivanja i da reforme koje se odnose na EU reforme stave na vrh političkog dnevnog reda zemlje“, istakao je komesar Rehn.

Komesar je također najavio kako će pregovori o viznim olakšicama za zemlje zapadnog Balkana dostići presudni nivo iduće godine, dodajući da bi zemlje koje su napravile najviše napretka u ispunjavanju kriterija mogle steći mogućnost putovanja bez viza već krajem 2009. godine, saopćeno je iz Direkcije Evropske komisije u BiH.

Poslije sesije Crans Montana Foruma, komesar Rehn sastao se sa Nedžadom Brankovićem, premijerom Federacije Bosne i Hercegovine.