BiH
0

Rehn: Nadao sam se da će već biti potpisan sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

FENA
Nadao sam se da će već biti potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji bi mnogo značio svim građanima BiH, izjavio je danas u Sarajevu nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn.

Susret u Predsjedništvu je bio prvi u nizu razgovora koje će komesar Rehn imati danas u Sarajevu, uključujući obraćanje zastupnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, susrete s predjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem, te visokim predstavnikom Christianom Schwarzom-Schillingom.

Rehn je naveo da su tehnički razgovori o SAA već gotovi, te da će preporučiti potpisivanje čim BiH bude spremna da ispuni dodatne uvjete.

Zato je danas, kako je rekao, ohrabrio članove Predsjedništva BiH da iskoriste svoj uticaj kako bi se uspješno okončala reforma policije i ostvarila puna saradnja sa Haškim tribunalom, što su glavne prepreke na tom putu.

  • Kada se ispune ta dva uvjeta, SAA se može trenutno parafirati, kazao je Rehn.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je izjavio da je Predsjedništvo ukazalo komesaru Rehnu na jedinstvenu opredijeljenost BiH za Evropsku uniji, ali je otvoreno ukazalo na probleme, posebno na reformu policije, koji su prepreka da bi se došlo do parafiranja SAA.

  • Na tom putu BiH ima potpunu podršku Evropske komisije, ali i veliku odgovornost da se unutar BiH dogovorimo o ključnim pitanjima, rekao je Radmanović.