BiH
0

Rehn: Ako nema saradnje s Haagom, nema ni pregovora s EU

FENA
Komesar za proširenje Evropske unije Olli Rehn najavio je da će doći do otkazivanja sljedećeg kruga pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ako Srbija ne bude u potpunosti sarađivala s Haškim tribunalom (ICTY).

"Ako do kraja marta ne bude postojala puna saradnja s ICTY-em, otkazaćemo sljedeći krug pregovora sa SCG zakazan za početak aprila. Do tada ima još malo vremena. Srpsko rukovodstvo nas je uvjerilo u političku želju. Ta želja sada mora biti pretočena u djelo", naglasio je Rehn.

On je u intervjuu bečkom dnevniku "Die Presse" od petka naglasio da ukoliko Srbija ne uspije da blagovremeno sarađuje s Haagom, to ne smije imati negativne posljedice po Crnu Goru.

Rehn je ocijenio da EU na Balkanu može nešto pokrenuti. "Pružanje evropske perspektive državama zapadnog Balkana pokazalo se kao podsticaj za reforme", naglasio je on.

Rehn je najavio da će na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU sa njihovim resornim kolegama sa Balkana u Salzburgu biti donijeta odluka o daljnjim koracima, koji uključuju uspostavljanje regionalne zone slobodne trgovine i olakšice viznog režima.

"Ova godina je odlučujuća za zapadni Balkan. Približavanje je u interesu svih nas. Ne možemo sebi priuštiti da u neposrednom susjedstvu imamo etničke sukobe i podijeljeno društvo. Bolje je da izvozimo stabilnost umjesto da uvozimo nestabilnost", konstatirao je Rehn, priznajući ujedno da u EU postoji zamor od širenja, za šta je potrebna adekvatna reakcija.