BiH
254

Rehabilitacionim kampom mali heroji proslavili pobjedu nad opakom bolešću

Piše: M. N.
Mali heroji koji su pobijedili opaku bolest raka, uživali su sa svojim roditeljima i članovima Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka“ u petodnevnom rehabilitacijskom kampu na Vlašiću. Djeca su se igrala, plesala, jahala, slikala i družila s poznatim ljudima.

"Svi koji su došli barem u posjetu djeci na kampu, otišli su zarobljenog srca ovim pravim i istinskim herojima. Nakon dugotrajnog liječenja malignih oboljenja kod djece, ljekari savjetuju da djeca prođu kroz rehabilitacioni kamp na planinskom zraku. Koliko je značajan ovaj kamp govori više različitih pokazatelja. Prirodni planinski zrak, druženje sa vršnjacima, sportske aktivnosti, različite radionice, sve to doprinosi da se kod djece jača imunološki sistem, jača samopouzdanje, bolest posmatra iz drugog ugla i da se prevaziđe na adekvatan način“, saopćeno je iz udruženja.

Djeca i roditelji imali su priliku učestvovati u različitim aktivnostima kao što su jahanje, plivanje, biciklizam, fudbal, košarka, odbojka, društvene igrice, psihološke i pedagoške radionice, masaža, disko zabave, kinđurijada pa čak i humanitarna modna revija.

"Ovih pet dana kampa imali smo priliku družiti se sa raznim gostima kao što su: klaun Saša i njegova vesela ekipa, zatim policajci MUP-a SBK, Jasmina Fajkić i volonterke iz Travnika. Djecu je posjetio i Denijal Ahmetović i uz pjesmu proveo poslijepodne s njima. Drugog dana uz gitaru nas je zabavio naš izliječeni omladinac David Grebenar. Kamp su posjetili i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo i savjetnica načelnika Travnika Admira Hadžiemrića. Poslije ove posjete, dječica su imala priliku naučiti jednu posebnu vještinu slikanja sa peglom zahvaljujući gospođama Jasmini Muhić i Berini Haračić. Zadnji dan smo napravili izlet do Eko Fisa i malo uživali u raznolikoj ponudi ovog kompleksa. A u hotelu nas je dočekao roštilj nakon kojeg smo nastavili druženje sa odbojkašima iz Odbojkaške akademije Smeč“, saopćili su.

U timu koji je bio zadužen za organizaciju i realizaciju aktivnosti bili su koordinator projekta, psiholog, socijalni pedagog, ljekar, medicinska sestra i tri sportska animatora.

Kamp je realiziran uz pomoć Federalnog ministarstvo zdravstva, IN Fondacije-fondacija za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH i hotela Pahuljica.