Reforma administracije
0

Registracija zemljišta u FBiH za uređenje imovinskopravnih odnosa

FENA
U sklopu reforme zemljišne administracije, odnosno Projekta registracije zemljišta u FBiH dosad je digitalizirano (obrađeno u elektronskoj formi) oko 92 posto zemljišnoknjižnih uložaka.

Radi se o projektu čiji su temeljni ciljevi ažuriranje podataka u sektoru zemljišne administracije, uključujući i usaglašavanje podataka između zemljišne knjige i katastra te jačanje pravne sigurnosti građana putem omogućavanja da, kao krajnji korisnici ovih usluga, provjere stanje vlastitih nekretnina.

Federalni ministar pravde Feliks Vidović istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je efikasan, siguran i održiv sistem registracije nekretnina u funkciji pravne sigurnosti na tržištu nekretnina, kao i pružanja sigurnosti stranim investitorima, te pružanja kvalitetnih usluga u zemljišnoknjižnim i katastarskim uredima u FBiH.

Po njegovim riječima, u sklopu reforme zemljišne administracije, koji se realizira na temelju kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom (WB) uz sufinansiranje Vlade Federacije BiH, opremljena su 22 od ukupno 28 zemljišnoknjižnih ureda u FBiH te educiran značajan broj uposlenika iz tog sektora.

Vidović podsjeća da su sve ove aktivnosti propraćene i odgovarajućim zakonodavnim aktivnostima radi upućivanja u parlamentarnu proceduru zakona o zemljišnoj knjizi, zakona o katastru, te zakona o stvarnim pravima, kao krovnog zakona u ovoj oblasti.

Na značaj spomenutog projekta ukazao je i direktor Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Željko Obradović, navodeći da je više od 40 posto katastarskih općina digitalizirano (oko 660 katastarskih općina, odnosno 1,4 miliona parcela), te da se radi o privredno aktivnijim sredinama, odnosno prioritetnim područjima kao što je zemljište na trasi koridora 5-C.

Obradović napominje da je utvrđena dinamika u realizaciji spomenutog projekta ispoštovana u cijelosti te da je fokus na sistematskom ažuriranju, odnosno usklađivanju stanja na terenu s podacima i promjenama verificiranim putem katastra i zemljišne knjige.

Iz Federalnog ministarstva pravde pozivaju građane da provjere stanje vlastitih nekretnina, odnosno na proaktivan odnos prema prometu nekretnina, uz napomenu da je krajnji cilj postizanje 100 postotne ažurnosti zemljišnih knjiga, te uspostavljanje jedinstvenog sistema zemljišne administracije u FBiH i BiH.

Kako je rečeno, porodične kuće, zgrade, stanovi, i poslovni prostori, građevinsko zemljište, šume i voćnjaci predstavljaju samo dio nekretnina za koje je neophodno osigurati ažurme tehničke podatke koji će odgovarati stvarnom stanju na terenu i doprinijeti uređenju imovinskopravnih odnosa.

WB je na temelju kreditnog sporazuma iz 2006. godine osigurala 17 miliona dolara na nivou BiH za provođenje Projekta zemljišne administracije koji sufinansiraju entitetske vlade i, prema ocjeni zvaničnika ove banke, ovaj projekt spada u red najuspješnijih projekata WB-a u regionu.