BiH
0

Registracija nekretnina u FBiH, digitalizirano 99 posto zemljišnih knjiga

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Projekt čiji je krucijalni cilj usaglašavanje zemljišnoknjižnih i katastarskih evidencija u svih 79 općina radi jedinstvene baze podataka o nekretninama u Federaciji BiH predstavili su danas na pres-konferenciji Ministarstvo pravde FBiH i Federalna uprava za geodetske i imovinskopravne poslove.

Projekt registracije nekretnina u FBiH, kako mu je zvaničan naziv, nastavak je projekta registracije zemljišnih knjiga i dosadašnje provedene aktivnosti su u skladu s planom i očekivanim rezultatima, rečeno je.

"Već je digitalizovano 99 posto zemljišne knjige u FBiH. Tako je u elektronski vođenoj knjizi evidentirano 1.210.000 zemljišnoknjižnih uložaka, od čega je 31 posto zasnovano na novom katastarskom premjeru", izjavio je federalni ministar pravde Mato Jozić.

Od svih fizičkih osoba registriranih u zemljišnoknjižnim uredima, žene su vlasnici 31 posto.

U aktuelnom tromjesečju projekta je u elektronski vođenoj zemljišnoj knjizi FBiH riješeno više predmeta tako da je ukupni broj neriješenih smanjen sa šest na pet posto na nivou FBiH, dodao je ministar i najavio daljnju podršku Ministarstva pravde Projektu registracije nekretnina.

U Federaciji je većina ureda obnovljena, preostala su još četiri, a jedinstveni softver je uspostavljen u svim zemljišnoknjižnim uredima.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove u FBiH Željko Obradović izjavio je da su dosad u 13 općina otvoreni radovi usaglašavanja katastra i zemljišnih knjiga, kao i da će do kraja godine biti otvoreni u 24 općine.

Svi katastarski podaci su u jedinstvenoj bazi podataka, od toga 79 posto parcela u digitalnoj formi, dodao je.

Rukovodilac jedinice za implementaciju projekta Nedžad Pašalić naglasio je da je Svjetska banka podržala projekt te izrazila zadovoljstvo dosadašnjom implementacijom.

Naglasio je tri komponente projekta, od kojih je prva i krucijalna - usaglašavanje podataka katastra i zemljišnih knjiga a druga - poboljšanje infrastrukture u katastarskim i zemljišnoknjižnim uredima računarskom i geodetskom opremom.

Treća komponenta je politika upravljanja projektom, rekao je Pašalić i najavio studiju o stepenu zadovoljstva korisnika uslugama zemljišne knjige i katastra.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Željko Obradović je najavio da će ne geoportalu biti uvid u sve parcele u FBiH, a cilj je pridružiti i podatke o vlasništvu.

U primjeni projekta je posebna pažnja posvećena ranjivim skupinama, odnosno raseljenim osobama, pripadnicima nacionalnih manjina, socijalno ugroženima te osobama s invaliditetom.

Svi upisi u zemljišne knjige za katastarske općine, koji su predmet uspostave ili zamjene zemljišne knjige u okviru ovog projekta, provodit će se bez naplate sudskih taksi.