BiH
0

Regionalni sastanak Inicijative za pripravnost u Sarajevu

FENA
U sarajevskom hotelu Evropa u utorak će biti otvoren XVIII regionalni sastanak Inicijative za pripravnost i spremnost u odbrani od katastrofa u jugoistočnoj Evropi (DPPISEE).

Ciljevi DPPISEE-a su jačanje dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti putem razmjene informacija, naučenih lekcija i najbolje prakse u oblasti upravljanja katastrofama, povećavanje saradnje između partnera u pogledu proširenja EU-a i procesa euroatlantskih integracija za zemlje regije, podrška razvoja i mehanizmima zemljama u regiji da donesu hitne zakone, propise zaštite okoliša, te koda namijenjenog za sprečavanje i ublažavanje katastrofa i u skladu sa smjernicama i zajedničkom praksom prihvaćenom u međunarodnoj zajednici kao i pomoc i poticanje zemalja u regiji za provedbu Akcijskog Hyogo okvira za 2005.–2015.

Sastanak će zvanično otvoriti direktor makedonske Uprave za zaštitu i spašavanje Šaban Saliu, a nakon njega, pozdravni govor održat će ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović, navodi se u saopćenju.

U novembru 2000. Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu pokrenuo je "Inicijativu za pripravnost i spremnost u odbrani od katastrofa u Jugoistočnoj Evropi" (DPPISEE), u nastojanju da se doprinese razvoju kohezivne regionalne strategije za pripravnost i prevenciju od katastrofa u Albaniji, BiH, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumunji, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Turskoj.

DPPISEE je koncipiran kao djelatnost koja nastoji osigurati okvir za zajednicu evropskih naroda jugoistočne Evrope za razvoj programa i projekata za vodeće menadžmente u spomenutim zemljama, u cilju jačanja kapaciteta u reagovanju i sprečavanju prirodnih i ljudskom rukom prouzrokovanih katastrofa.

Inicijativa okuplja donatorske zemlje i međunarodne vladine i nevladine organizacije koje koordiniraju aktivnosti u toku i identifikuju potrebe, saopćeno je iz Sekretarijata DPPISEE-a.