U aprilu
0

Regionalni sastanak Inicijative za pripravnost i spremnost

Sarajevo-x.com
Inicijativa za pripravnost i spremnost u odbrani od katastrofa u Jugoistočnoj Evropi (DPPI SEE), održaće 6. i 7. aprila u Sarajevu svoj redovni regionalni sastanak.

Na XVIII po redu regionalnom sastanku, učestvovaće 40-ak predstavnika nadležnih ministarstava i institucija iz zemalja članica inicijative: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, te predstavnici Evropske komisije, NATO-a, Instituta za zaštitu okoliša, Švedske civilne agencije za upravljanje nepredviđenim slučajevima, Međunarodne federacije Crvenog krsta, UN / ISDR-a, CADRI-a, i Danske agencije za upravljanje hitnim slučajevima.

Prvog dana sastanka, 6. aprila biće održani radni sastanci upravnih tijela Inicijative. Regionalni sastanak DPPI SEE otvoriće zvanično 7. aprila direktor makedonske Uprave za zaštitu i spašavanje, Shaban Saliu, nakon čega će uvodno izlaganje održati Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović.

Na sastanku, koji će biti otvoren za medije, biće razmatrano usvajanje Strategije i akcionog plana Inicijative, program treninga za upravljanje katastrofama u 2009. i 2010, pitanja saradnje sa međunarodnim i regionalnim partnerima, itd.

Bit će riječi i o tekućim i budućim projektima kao što su: harmonizacija opasnosti za smanjenje rizika i usklađivanje opasnosti seizmičkim kartama, osnivanje zajedničkih vatrogasnih jedinica – JFF, osnivanje zajedničkog tima za brze intervencije u slučaju poplava u regiji Jugoistočne Europe – JERU, itd.

Inicijativu za pripravnost i spremnost u odbrani od katastrofa u Jugoistočnoj Evropi (DPPI SEE), pokrenuo je u novembru 2000-te Pakt stabilnosti za Jugoistočnu Evropu sa ciljem da se doprinese razvoju jedne kohezivne regionalne strategije za pripravnost i prevenciju od katastrofa, a od 2008. godine inicijativa djeluje u okviru Regionalnog Vijeċe za saradnju.