BiH
0

Regionalne razvojne agencije pozitivan pomak u ispunjavanju evropskih standarda

FENA
U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) danas je održan sastanak Mreže regionalnih razvojnih agencija (RRA), koju čine direktori pet bh. agencija - ARDA, NERDA, REZ, REDAH i SERDA.

„Agencije traže od domaćih institucija vlasti mnogo veću podršku za projekte kao što su industrijske i poslovne zone, kreditno garantni fond, formiranje inovacijskih centara, koji u suštini predstavljaju mehanizme ekonomskog razvoja u razvijenim zemljama i osnovu za ekonomsko profiliranje države u procesu integracija u EU – kazao je na konferenciji za novinare nakon ovog sastanka direktor SERDA-e Ševkija Okerić.

U izvještaju Evropske komisije o napredku BiH u procesu evropskih integracija i pored niza neispunjenih obaveza ostavaren je određeni napredak, gdje su regionalne razvojne agencije prepoznate kao pozitivan pomak u ispunjavanju evropskih standarda.

“To nam je motiv da se i dalje fokusiramo na privredne aktivnosti koje će doprinijeti razvoju regija i BiH u cjelini “ kazao je direktor REDAH-a Ivan Jurilj.

Regionalne razvojne agencije izrazile su razočarenje zbog nepostojanja jedinstvenog ekonomskog prostora, zakona o malim i srednjim preduzećima i nepostojanje institucija koje daju podršku poslovnom razvoju.

Direktor ARDA-e Slobodan Marković posjetio je na suštinu koncepta regionalnog ekonomnskog razvoja koji prepostavlja izbalansiran razvoj u regiji i između regija te ukazao na potrebu da vlasti prepoznaju ove agencije kao partnera.

Direktorica REZ-a Amela Malićbegović izrazila je zahvalnost ambasadama i međunarodnim organizacijama na podršci regionalnim razvojnim agencijama u BiH.

U Agenciji NERDA, prema riječima dirktora Enesa Drljevića, preprema se projekt podrške malom i srednjem poduzetništvu u saradnji sa Švedskom agencojom za međunarodni razvoj SIDA. Projekt će obuhvatiti sektore koji najviše mogu doprinijeti većem zapošljavanju, konkurentnosti, povećanju izvoza i dr.

Radi brže i uspješnije pripreme BiH za ulazak u EU agencije su pozvale predstavnike institucija vlasti, privrednike, poslovna udruženja da se što više uključe u procese edukacija i to putem projekata ECDL, PCM, ISO standardi.