Alkalaj na Bledu
0

"Regionalna saradnja je u usponu, poštovanje i tolerancija su prioriteti"

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvovao je u ponedjeljak u panel diskusiji o temi "Trust (in) the Balkans" održanoj u okviru Strateškog foruma Bled koji se 29. i 30. augusta održava na Bledu u Sloveniji o temi “Svijet u predstojećoj deceniji”.

Tom prilikom ministar Alkalaj je podsjetio da je 2. juna u Sarajevu, tokom sastanka na visokom nivou Evropska unija - zapadni Balkan potvrđena evropska perspektiva zapadnog Balkana, te istakao da je ona ključna za stabilnost i napredak cijele regije.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, podsjetivši na poruku EU-a da bilateralni odnosi značajno utječu na proces proširenja, ministar Alkalaj je ocijenio da je uspostavljanje povjerenja uvijek teško, naročito uzimajući u obzir nedavnu prošlost, ali da nema alternative zajedničkom radu na rješavanju otvorenih pitanja.

Istakao je da su njegovanje dobrosusjedskih odnosa, regionalna saradnja i rješavanje otvorenih pitanja visoko među vanjskopolitičkim prioritetima BiH, te da su stabilni odnosi sa susjedima, zasnovani na međusobnom poštovanju, toleranciji, saradnji i razumijevanju trajno opredjeljenje naše zemlje.

Ocijenio je da je regionalna saradnja u usponu, uprkos povremenim otežavajućim okolnostima, te istakao da se trilateralni mehanizam konsultacija između BiH i Turske, te Srbije i Hrvatske dokazao kao uspješan format za razmjenu mišljenja o modalitetima rješavanja otvorenih pitanja, kao i za formuliranje zajedničkih akcija s ciljem daljnjeg jačanja saradnje, demokratizacije, stabilnosti, sigurnosti, prosperiteta i ekonomskog razvoja regije.

Ministar Alkalaj je naglasio održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske kao jednako važan događaj, s moguće dugoročnim pozitivnim posljedicama.

Osim pozitivnih pomaka, ministar Alkalaj je istakao da su i pored svega neka pitanja ostala otvorena, kao što su pitanje sukcesije, granica, imovine i dr. te pozvao sve zemlje regije da pokažu više posvećenosti i hrabrosti za rješavanje otvorenih pitanja.

Ocijenio je da je pronalaženje prihvatljivih, čvrstih i dugoročnih rješenja moguće jedino iskrenim i otvorenim dijalogom između društava, različitih etničkih i religijskih grupa, te da je potrebno iskoristiti priliku i kreirati nove poticaje za daljnje jačanje regionalne saradnje kao ključnog političkog kriterija za priključivanje EU-u, ne samo u smislu ispunjavanja integracijskih zahtjeva već i u smislu okretanja od prošlosti prema budućnosti na Balkanu, odbacivanja starih predrasuda i stereotipa i istinskog prihvatanja evropskih vrijednosti i standarda u regiji.

Ministar Alkalaj je izrazio očekivanje da će Evropska unija nastaviti doprinositi stabilnosti u regiji te pozvao EU da proširenje drži visoko u svojoj agendi i nastavi s promocijom mehanizama regionalne saradnje s ciljem daljnjeg jačanja procesa integracija.

Kazao je da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i NATO-u i izrazio nadu da će EU uskoro usvojiti dugo očekivanu odluku o liberalizaciji viznog režima za bh. građane. Izrazio je naročitu zahvalnost Sloveniji za iskrenu i kontinuiranu podršku ovom procesu.

Na kraju obraćanja, ministar Alkalaj je istakao: "BiH u NATO-u i mirna Bosna", ujedno izrazivši uvjerenje da će multikulturalni, multireligijski i multietnički duh BiH, njeno jedinstvo u različitosti, inspirirati ubrzanje njenog progresa na putu evropskih integracija i uspješan završetak putovanja do statusa integralnog dijela Evropske unije, uključujući i sve ostale zemlje zapadnog Balkana.

Panel diskusija je održana uz prisustvo velikog broja gostiju i predstavnika medija.

Ministar Alkalaj se na marginama Strateškog foruma Bled susreo sa premijerom Kraljevine Belgije Yvesom Letermeom, ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom, ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nickolayem Mladenovom, ministrom odbrane Kanade Peterom Gordonom MacKayom, državnom tajnicom u MVP Indije Preneet Kaur, kao i sa bivšim američkim državnim sekretarom Colinom L. Powellom.

Strateški forum Bled organizirali su Ministarstvo vanjskih poslova Republike Slovenije i Centar za evropsku perspektivu (CEP).

Na Forumu učestvuje veliki broj visokih zvanica, uključujući državne zvaničnike, predstavnike Evropske unije, Ujedinjenih naroda, NATO-a, OSCE-a, OECD-a, Arapske lige, kao i biznismena, predstavnika akademske zajednice, medija i drugih.