BiH
0

Regionalna konferencija o temi "HIV I SPOL: kreiranje pozitivnog okruženja"

Sarajevo-x.com
Treća Balkanska regionalna konferencija o temi HIV-a i AIDS-a 27. i 28. marta ove godine održat će se u sarajevskom Hotelu "Hollywood". Ovaj događaj finansijski podržava Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA), UNAIDS, UNDP, UNIFEM, GFATM, Janssen-Cilag, LaRoche i GlaxoSmithKline.

Na konferenciji se očekuje prisustvo više od 50 učesnika, predstavnika ministarstava zdravlja i zavodâ za javno zdravstvo, ljekara, specijalista infektivnih i drugih oboljenja, ljudi koji žive sa HIV-om, predstavnika ranjivih populacija, članova međunarodnog i lokalnog civilnog društva, te predstavnika međunarodnih donatorskih agencija aktivnih u domenu borbe protiv HIV-a i AIDS-a.

Diskutirat će se o široj grupi problema vezanih za spol i ranjivost na HIV, uključujući sljedeće teme: kako pitanje spola može voditi ka nasilju, kako pitanje spola utiče na ranjive populacije (uključujući ljude koji žive sa HIV-om), te visokorizičnu populaciju mladih.

Učesnicima ce biti predstavljeni uspješni primjeri suzbijanja i borbe sa gore pomenutim problemima: psihosocijalna pomoć, centri za mlade, kao i akcije koje se poduzimaju na radnom mjestu.

Posebno je zanimljiv primjer borbe sa problemom školovanja djece koja žive sa HIV-om u Albaniji. Ova impresivna borba, koju je inicirala hrabra majka koja se odlučila boriti za prava svoje djece, pokazuje kako jaka volja i suradnja mogu promijeniti politiku i poboljšati stanje u zemlji.

Konferenciju ce otvoriti Senad Sepić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH, prim. dr. Safet Omerović, ministar zdravstva FBiH, dr. Ranko Skrbić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Uvodničar konferencije je Damira Sartbaeva, ekspertica za pitanja roda/spola u UNIFEM-a Kazakhstana.