Azra Hadžiahmetović
0

"Reformu Ustava BiH moramo provesti"

FENA
Azra Hadžiahmetović
Azra Hadžiahmetović
Reformu Ustava BiH moramo provesti, prije svega moramo uskladiti Ustav s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i otkloniti sve diskriminatorske odredbe te promijeniti sistem odlučivanja u onaj koji bi mogao odgovoriti zahtjevima evropskog puta i ispunjavanja obaveza ne samo prema Vijeću Evrope već i generalnih obaveza koje se očekuju od jedne buduće članice EU, istakla je danas u Sarajevu, uoči održavanja redovne sesije Kruga "99" prof. dr. Azra Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović je u svojstvu uvodničara današnje sesija Kruga "99" govorila o temi "Rezolucija Vijeća Evrope i BiH stvarnosti".

U izjavi za medije Hadžiahmetović je istakla da vjeruje da BiH može provesti sve odluke iz Rezolucije te da, ukoliko bude političke volje, ove odluke mogu biti završene prije marta 2010., odnosno, do početka predizbornih kampanja.

Podsjetila je da je stranka iz koje dolazi, Stranka za BiH, predložila nekoliko izmjena Ustava BiH, a koje se odnose na izbor četvrtog člana Predsjedništva BiH (četvrti član bi bio iz reda ostalih), promjenu entitetskog glasanja te imenovanje dodatna tri člana iz reda ostalih u Dom naroda PSBiH.

"BiH bi, u cilju otklanjanja diskriminacije, bila jedna izborna jedinica, a izmjene se odnose i na "entički veto" koji je sada omogućen mehanizmom entitetskog glasanja", pojasnila je.

Rezolucija Vijeća Evrope, između ostalog, predviđa novi pristup i drugačija riješenja problema u BiH te inicira održavanje međunarodne konferencije da bi se podstakli svi akteri, domaći i strani, da dođu do adekvatnog rješenja.

"U martu zasjeda međunarodni monitoring. Podsjećam vas da je BiH još uvijek pod monitoringom i taj monitoring komitet bi bio inicijator, odnosno, organizator jednog skupa na kojem bi se otvorila priča o eventualnim ustavnim promjenama i cijenim da bi se to moglo organizovati, naravno, uz političku volju aktera u BiH", kazala je Hadžiahmetović.

Dodala je da vjeruje da se može pronaći rješenje za pitanje promjene Ustava tim prije što, kako je kazala, postoji opća saglasnost u zemlji o neophodnosti usklađivanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.