Nedžad Branković
0

Reformu administracije početi smanjenjem broja ministarstava

FENA
Stranka demokratske akcije je utvrdila stavove o ocjeni stanja u određenim sektorima i nijednom nije spominjala imena određenih ministara. Sve ostalo su "izvedenice" u tumačenju stavova SDA.

Ovo je danas na redovnom susretu s novinarima nakon sjednice Vlade FBiH izjavio federalni premijer Nedžad Branković, koji je danas ministrima i medijima predstavio svoj dokument pod nazivom "Ocjena kapaciteta vlasti Federacije BiH za provođenje reformi u oblasti javne uprave, boračko-invalidske zaštite i socijalnog sektora".

Branković je kazao da je tu dao kratku analizu kapaciteta vlasti Federacije, pri čemu je mislio na političku, zakonodavnu i izvršnu vlast.

  • Ukoliko te tri vlasti ne funkcioniraju, ukoliko nemaju efikasnih i pravovremenih odluka, takva infrastruktura ne može biti pogodna za brzo provođenje reformi koje su nama neophodne, rekao je Branković.

Federalni premijer je naglasio da se više ne može ne primijetiti da sistem funkcioniranja u FBiH više nije efikasan i da ne može podnijeti izazove vremena koje dolazi, pogotovo u vremenu kada ćemo imati određenih ekonomskih problema.

Zato se njegov prijedlog za rekonstrukciju Vlade odnosni na to da se ona prethodno restrukturira, da se smanji broj ministarstava sa 16 na 12 i "tako na vlastitom primjeru pokažemo da jesmo za reforme javne uprave".

  • Mi ne možemo biti vjerodostojni, ukoliko kažemo da smo za reforme javne uprave a ništa ne uradimo na smanjenju administracije u Vladi Federacije. To treba da počne od smanjenja broja ministarstava u Vladi, kaže premijer Branković.

Kadrovska rješenja u Vladi FBiH, nakon restrukturiranja, je stvar šefova izvršne vlasti i političkih stranaka.

  • Hoće li mijenjati jedan broj ministara, hoće li mijenjati premijera, cijelu Vladu, što se mene tiče sve su opcije potpuno otvorene. Moj prijedlog ide samo u korist građana FBiH, rekao je Branković.

Dalje je naveo da je u ovom dokumentu dao kratke naznake o upravljanju vanbudžetskim fondovima.

  • Imamo 11 zavoda za zapošljavanje, 11 zavoda za zdravstvenu zaštitu, 11 javnih menadžera za upravljanje regionalnim cestama, dvije elektroprivrede, dvije pošte i niz drugih neracionalnih stvari. Sve su to pitanja koja moramo otvoriti, jer u ovim reformama institucija Federacije, prema našim procjenama, krije se najmanje 300 miliona KM ušteda koje mogu biti poticaj za privredu, jer u vremenu koje dolazi možemo preživjeti samo od privrede, rekao je on.

Istaknuo je, međutim, da u svojim prijedlozima za spajanje pojedinih ministarstava nije vodio računa o nijednom imenu nekog ministra niti o sebi kao premijeru.

  • Ovo društvo ne funkcionira. Pogotovo će teško odgovoriti izazovima u vremenu koje predstoji. Ne treba izvlačiti nikakve dodatne zaključke, ne treba izvlačiti zaključke da li Branković ovako izražava svoj odnos prema određenim ministrima. Vidim da ta analiza već uzima maha. Apsolutno sve to odbacujem kao zlonamjerne spekulacije i odmicanje od težišta pitanja koja sam otvorio, poručio je premijer.

Upitan za komentar podrške koju mu je dao predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, Branković je naglasio da na jučerašnjem sastanku nijedan od predsjednika stranaka parlamentarne većine nije izrazio rezervu prema premijeru.

  • Ne treba tu izostaviti ni mog predsjednika, predsjednika SDA Sulejmana Tihića, jer selektiva pitanja o pojedinačnoj podršci mogu imati druge konotacije, rekao je premijer.

Ocijenio je da su lideri vladajuće koalicije na jučerašnjem sastanku prihvatili dokument koji je on prezentirao kao kvalitetno otvaranje određenih pitanja.

  • Svjesni smo da tu ima ustavnih i zakonodavnih pitanja, ali mislim da je dokument dobio podršku i da neće ostaviti nikoga ravnodušnim, jer mi moramo otvoriti pitanje kako da budemo jeftiniji i efikasniji, kazao je Branković.

On je jučerašnji sastanak ocijenio uspješnim. To tvrdi zato što je dogovoreno kako će se budžetska 2008. godina privesti kraju, da se isfinansira sve što su budžetski prioriteti. Također su dogovoreni okviri budžetske politike za 2009. godinu, pri čemu su svi bili potpuno svjesni koliko ona mora biti restriktivnija. Dobijena je podrška i u osnovnim elementima reformi boračko-invalidske zaštite i socijalnog sektora.

  • Mislim da smo se kroz taj razgovor vratili na prava pitanja i da će sve to imati odgovor, rekao je Branković.

Upitan da li podržava stav predsjednika SDA Sulejmana Tihića da se za ulaganja u elektro-energetski sektor i privatizaciju telekoma donesu posebni zakoni, Branković je rekao: "Da ne bi bilo nikakve dileme, ja sam član SDA i za premijera nisam došao nikakvim konkursom. Ali također mi je zadaća da pokušam naći rješenja ukoliko bude dogovora unutar parlamentarne većine. Ukoliko ne bude dogovora, znam svoja ovlaštenja."