Naša stranka
0

"Reformom izbornog zakona zaustaviti kupovinu glasova"

FENA
Povodom učestalog govora mržnje koji se mogao čuti u periodu predizborne kampanje Naša stranka izražava zabrinutost i očekuje od Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kao i od svih drugih nadležnih institucija da istraže sve sporne slučajeve i da ih primjereno sankcionišu.

Kako se navodi u današnjem saopćenju ove stranke time bi se ispoštovao izborni zakon i konačno počela institucionalna borba protiv govora mržnje i nacionalizma, te otvorio prostor za istinsku demokratiju.

Naša stranka navodi primjer SDS-ovog kandidata za načelnika općine Šekovići Snježana Sokića.

"Ovaj kandidat u svom govoru, dao je podršku osumnjičeniku za ratne zločine Radovanu Karadžiću, oslovljavajući ga pri tome bratom. Sokić, pored toga, manipulira i navijačkom skupinom koju je SDS vodio na utakmicu Crvene zvezde i koja je, zajedno s njim, u autobusu pjevala 'ubij, ubij Turčina', i u poznatom, vulgarnom navijačkom napjevu poručila Federaciji' … može Srpska i bez tebe…'. Uz to, veliki broj nevažećih glasačkih listića upućuje na sumnju u regularnost izbora, te stoga od CIK-a i drugih nadležnih državnih organa zahtijevamo da što prije preispitaju i istraže sve takve slučajeve", ističe u saopćenju Naša stranka.

Naša stranka navodi i to da je sporna odredba izbornog zakona po kojoj se glasački listići prebrojavaju na lokalnim biračkim mjestima što direktno otvara mogućnost kupovine glasova i kažnjavanja birača koji su glasali za opozicione stranke.

Naše stranke ističe da je izjave premijera RS-a Milorada Dodika o tome da će dati finansijska sredstva onim općinama u kojima njegovi kandidati pobijede a uskratiti onima u kojima ne pobijede, su primjer najrigidnijeg oblika autoritarne i totalitarne vlasti.

Zbog svega navedenog Naša stranka ističe da će se svim demokratskim sredstvima boriti da se izborni zakon reformira kako bi se ostvarila demokratska suština izbora a građani i građanke BiH zaštitili od nedemokratskih ucjena političkih partija.