BiH
0

Reforme potrebne za potpisivanje SAA glavna tema razgovora Ollija Rehna u sarajevu

FENA
Reforme potrebne za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) između BiH i Evropske unije, što uključuje reformu policije, punu saradnju sa Haškim tribunalom i pomak u reformi sistema javnog emitiranja, glavne su teme o kojima će komesar EU za proširenje Olli Rehn razgovarati sutra sa najvišim bh. zvaničnicima, izjavio je danas za Agenciju FENA glasnogovornik Delegacije Evropske komisije u BiH Frane Maroević.

Komesar Rehn doputovat će večeras u BiH, a sutra će se sastati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem, nakon čega će se obratiti zastupnicima na plenarnoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Također će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem i ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.

  • Ključno je da BiH ubrza tempo reformi, koji trenutno ne vodi ka brzom napretku u procesu evropskih integracija. BiH ne bi smjela kasniti za zemljama u regionu koje očigledno napreduju, izjavio je Maroević.

Sada je jasno da komesar Rehn sutra neće parafirati SAA, o kojem su pregovori uspješno završeni krajem prošle godine, zbog neuspjeha reforme policije.

U vezi s potpisivanjem SAA, Maroević kaže da Evropska unija ne postavlja rokove.

  • Svaki dan je presudan. Što se prije nađe rješenje za ključne reforme, posebno reformu policije, prije će se potpisati SAA, kazao je FENI glasnogovornik Delegacije Evropske komisije Frane Maroević.