Lagumždija i delegacija VB
0

Reforma Ustava i brži put prema evroatlantskim integracijama

FENA
Došlo je do ozbiljne promjene političkih prilika u BiH i interes svih političkih partija treba biti što brži put zemlje ka evroatlantskim integracijama i reforma ustava koja bi bila produkt općeg političkog konsenzusa, ocijenili su danas tokom susreta u Sarajevu predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i delegacija britanskog parlamenta.

Kako je saopćeno iz SDP-a, Lagumdžija je istakao da treba zaustaviti svaki vid nacionalističke retorike lidera vladajuće šestorke, prije svega Dodika, Silajdžića i Ljubića, a njihovu političku energiju usmjeriti na rješavanje konkretnih problema građana ove zemlje.

Prezentirao je izborne rezultate SDP-a, s posebnim akcentom na novih pedesetak hiljada glasova u odnosu na izbore otprije dvije godine i na činjenicu da novi gradonačelnik Sarajeva treba da bude iz SDP-a.

Lagumždija je kazao da su građani na ovim izborima pored lokalnih vlasti uputili jasnu poruku i vlastima u BiH i kaznili ih za njihovo katastrofalno vođenje zemlje.

Također je ocijenio da je uloga međunarodne zajednice nezaobilazna, što znači da OHR može otići nakon što se otklone razlozi njegovog formiranja, a to su ustavni nedostaci zbog kojih BiH ne može funkcionirati kao normalna država.

Partnerstvo SAD-a i EU, potom saradnja regionalnih aktera i na kraju partnerstvo bh. lidera koji će preuzeti odgovornost za vođenje zemlje je put ka stabilizaciji prilika u EU i regionu, istakao je Lagumdžija.